Tunis
0

Student se spalio i pokrenuo demonstracije protiv vlasti

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Ulicama tuniskih gradova protestvuje hiljade ljudi zbog siromašva, nezaposlenosti i represije - to je najveća politička kriza sa kojom se suočio predsjednik Ben Ali koji Tunisom vlada od 1987. godine.

Proteste je pokrenula sahrana 26-godišnjeg Mohameda Bouazizija, koji je u malom gradiću Sidi Bouzidu, udaljenom 250 kilometara od glavnog grada Tunisa, zarađivao kao prodavač povrća.

Nakon što mu je policija zaplijenila robu i maltretirala ga, polio se benzinom pred gradskom vijećnicom i zapalio. "Dosta siromaštva, dosta nezaposlenosti“, uzvikivao je pri tom.

Kada je kovčeg sa tijelom Bouazizija stavljen u automobil  gradić Sidi Bouzid je eksplodirao. Hiljade stisnutih pesnica podiglo se u vazduh, a masa je skandirala "osvetićemo te". 

Mohamed Bouazizi bio je siromašni student koji je prodavao voće i povrće kako bi sakupio novac za knjige. "Na taj način plaćao je studije i pomagao porodicu", kaže jedan od Mohamedovih prijatelja.

Drugi su slijedili njegov primjer - nekoliko dana kasnije jedan mladić skočio je na dalekovod i umro od strujnog udara - javlja Radio "Deutsche Welle". 

Od tada širom zemlje spontano dolazi do demonstracija. Jedan student uporedio je to sa ekspres loncem koji leti kroz vazduh, jer je suviše dugo pod prevelikim pritiskom. 
Za aktivistu u zaštiti ljudskih prava El Hanija postavljalo se jedino pitanje kada će početi demonstracije. "Zvanično je 13 posto nezaposlenih, ali je nezaposlenost u unutrašnjosti daleko veća -  tamo je bez posla i 70 posto ljudi. Osamdeset hiljada Tunižana upravo je završilo studije -  tim ljudima potreban je posao i to je ogroman izazov za vlast", rekao je El Hani.  

El Hani smatra da su političari odavno pali na tom ispitu, prije svega predsjednik Ben Ali koji je već 23 godine na čelu zemlje. 

Ben Alijeva vladavina čvrstom rukom Tunisu je omogućila stabilan privredni rast, ali je on skupo plaćen represijom. Osim toga, od tog rasta koristi ima samo malobrojna elita duž mediteranske obale. Tuniski cvijetni vrtovi samo su "Potemkinova sela" duž obale Sredozemlja.

Predsjednik je reagovao na svoj način. Posjetio je u bolnici Mohameda Bouazizija prije nego što je mladić umro i "žrtvovao pješaka" -  otpustio je jednog ministra. On  se putem televizije obraća  narodu koji ga više ne sluša - obećava milijarde za zapuštenu provinciju i nagovještava da će vlasti reagovati na eventualne nove demonstracije. 

"Žao nam je zbog štete koja je pričinjena tokom događaja proteklih nedjelja. Za to su krive neprijateljske snage - stranke koje huškaju ljude protiv sopstvene zemlje. One će u punoj mjeri osetiti strogost naših zakona", rekao je predsjednik.

Radio "Deutsche Welle" prenosi da je narodu  svega dosta - vlasti uzvraćaju gumenim palicama, bojevom municijom i suzavcem. 
Putem  blogova i anonimnih profila na Facebooku i Twitteru stalno se organizuju nove demonstracije. Iako ima mrtvih na ulice izlaze i vlastima vjerni sindikalisti, ljekari, poštanski službenici, u štrajk su stupili advokati.