Nemiri u Tunisu
0

Ubijeni civili, zapaljena banka, opustošene radnje

FENA
Foto: Reuters
(Foto: Reuters)
U Tunisu je i u utorak bilo sukoba demonstranata i policije, a u akcijama snaga sigurnosti ubijeno je još nekoliko civila, tako da je ubijena 21 osoba otkako su ulični sukobi počeli širom zemlje, prema saopćenju jednog vladinog ministra.

Demonstracije se održavaju širom zemlje a prema izjavama očevidaca policajci pucaju iz snajpera postavljenih na krovovima zgrada s namjerom da ubiju demonstrante.

U Etadamenu, jednom predgrađu glavnog grada Tunisa, stotine mladih su u utorak pustošile radnje i zapalili jednu banku, javio je BBC.

Protesti su počeli sredinom decembra, kada se jedan univerzitetski obrazovan piljar spalio nakon što mu je policija oduzela robu jer je radio bez dozvole. Policija je 17. decembra prošle godine, u provincijskom gradu Sidi Bouzidu u središnjem dijelu Tunisa, u rutinskoj patroli oduzela robu 26-godišnjem Mohamedu Bouaziziju, koji je bez dozvole prodavao voće i povrće.

Kao i mnogi drugi mladi Tunižani, Bouazizi je imao fakultetsku diplomu, ali ne i zaposlenje, i voće i povrće je prodavao kako bi preživio. U znak protesta, poslije oduzimanja robe, polio se benzinom i zapalio. Umro je u bolnici nekoliko dana kasnije.

Bouazizijevo samospaljivanje pokrenulo je val protesta protiv siromaštva i nezaposlenosti, koji su se iz Sidi Bouzida proširili na ostatak zemlje, sve do glavnog grada Tunisa.

Demonstracije u Tunisu su rijetka pojava a vlasti su reagirale vrlo oštro suočene s nezapamćenim bijesom građana i na ulice su, uz policiju izvele i vojsku.

Tuniske grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da je broj ubijenih u policijskim akcijama mnogo veći od službenog, po nekim izvještajima dvostruko veći.

Tuniski ministar za komunikacije Samir Labidi rekao je novinarima da je dvadeset jedna osoba ubijena od prošlog vikenda, a prema vladinom saopćenju policija je ubila četiri civila djelujući u samoodbrani u gradu Kasserineu jugozapadno od glavnog grada Tunisa.

Međutim, povodom događaja u tome gradu mještani kažu da su demonstrante ubili policijski snajperisti pucajući s krovova. U utorak navečer do nasilja je došlo i u predgrađu Tunisa, Etadamenu - dok je tokom dana policija upotrijebila silu da razbije okupljene novinare i umjetnike koji su protestvovali protiv pucanja u demonstrante.

Član jednog tuniskog sindikata, Adnan al-Amiri, govoreći za BBC, rekao je da je vidio policijske snajperiste na krovovima u Kasserineu i kako im je zadatak da spriječe okupljanje stanovnika. "U gradu Kasserineu trenutno zapravo vlada haos a u susjednoj Tali je na snazi vanredno stanje. Tamo vlada velika nestašica hrane, a na krovove su postavljeni snajperisti da bi spriječili sve oblike javnog okupljanja od više od tri osobe", kazao je.

Adnan al-Amiri je rekao i da su protesti u Kasserineu bili mirni, a da su sve žrtve među demonstrantima ubijene hicima iz snajpera. "To su bila namjerna ubistva. Oni pucaju ciljajući u glavu ili u srce. Imamo imena svih ubijenih i mučenika. Ubijeni su namjerno", rekao je ovaj očevidac događaja u Kasserineu.

Prema njegovom svjedočenju, u gradu je bilo i pljački nakon povlačenja snaga sigurnosti. "Oko četiri popodne snage sigurnosti su se povukle u kasarne. Tačno je da je bilo pljački. To su uglavnom radili gladni ljudi, sirotinja kojoj je potrebna hrana."

On smatra da su policijske snage povučene namjerno da bi pokazale da je ovaj "narodni protestni pokret" samo djelo malobrojnih maskiranih bandi koje su više zainteresirane za pljačku - i opisao je Kasserine kao siromašan, socijalno i ekonomski nerazvijen dio Tunisa koji "vapi za društvenom pravdom".

Tuniski predsjednik Zine al-Abidine Ben Ali, koji je na čelu Tunisa 23 godine, obratio se stanovnicima u ponedjeljak preko televizije.

"U gradovima i selima u nekoliko pokrajina smo vidjeli nemire i uništavanje državne i privatne imovine. To nasilje je na trenutke bilo krvavo, i dovelo je do smrti jednog broja civila i ranjavanja pripadnika sigurnosnih službi. Riječ je o djelu maskiranih bandi koje su noću napadale državna dobra, pa čak i građane u njihovim domovima, i o terorističkom ponašanju koje ne možemo ignorisati", poručio je u svom televizijskom obraćanju u ponedjeljak predsjednik Tunisa.

Urednik lista Maghreb Review Mohamed Ben-Madani ocijenio je, međutim, govoreći u programu BBC-a, da najnovije vladine mjere i predsjednikov govor jasno pokazuju da su tuniske vlasti vrlo zabrinute zbog onog što se događa.

"Ovo je prvi put za 23 godine Ben Alijeve vladavine da su vlasti suočene s tako velikim, spontanim protestom u cijeloj zemlji. Uprkos čvrstorukaškom gušenju demonstracija, vlasti su potpuno izgubile kontrolu nad javnim redom. Poslije 23 godine vladavine "gvozdenom pesnicom" i cijeđenja tuniske ekonomije, ljudi su izašli na ulica da bi izrazili bijes. Iz evropske perspektive, Tunis je stabilna zemlja - ali gledano iznutra: zbog "gvozdene pesnice" kojom se vlada nema slobode štampe, nema ljudskih prava, nema jake opozicije, nije formirano građansko društvo koje bi pomoglo u razvoju privrede", smatra urednik lista Maghreb Review.

Regionalni analitičar BBC-a smatra da bi se erupcija narodnog nezadovoljstva u Tunisu mogla prenijeti i izvan granica te zemlje i ugroziti druge autoritarne režime sjeverne Afrike i drugih arapskih zemalja - a da takva opasnost postoji svjedoče i vijesti o protestima u susjednom Alžiru zbog poskupljenja hrane.