Svijet
0

Stubb i Fuele razgovarali o proširenju Evropske unije

FENA
Alexander Stubb (Foto: AP)
Alexander Stubb (Foto: AP)
Šef finske diplomacije Alexander Stubb izjavio je da njegova zemlja odlučno podržava proširenje Evropske unije, koje smatra ključnim faktorom njezina uspjeha.

"Smatramo da je politika proširenja među najvažnijim političkim programima EU-a i da je ključni faktor uspjeha Unije", izjavio je Stubb u ponedjeljak uvečer nakon razgovora s evropskim povjerenikom za proširenje Stefanom Fueleom.

Stubb je kazao da EU ima tri simultane strategije proširenja, istaknuto je na internetskoj stranici finskog ministarstva vanjskih poslova: "Prva je na zapadnom Balkanu i očekujemo da Evropska komisija 9. novembra objavi stav o tome. Druga je strategija proširenja koja obuhvaća Srbiju i Tursku. Treća je 'lakši slučaj proširenja' - Island", rekao je Stubb.

Finski ministar je izrazio potporu poslu koji Fuele obavlja, ukazavši da je to jedan od najtežih i najvažnijih poslova EK-a, a Fuele je rekao da uspjeh proširenja ovisi od potpunog ispunjenja tehničkih kriterija.

Evropski povjerenik je napomenuo da je u procesu približavanja Uniji nužno povjerenje dviju strana i privrženost ispunjenju obveza i dodao da pravila ne smiju biti mijenjana u hodu.

Reforme koje treba provesti zemlja kandidat služe kao lokomotiva u procesu prijama te zemlje u EU, objasnio je Fuele, prenosi Tanjug.