Poraz demokršćana
0

Stranka Angele Merkel izgubila u Baden-Württembergu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Demokršćanska stranka njemačke kancelarke Angele Merkel izgubola je u nedjelju većinu na parlamentarnim izborima u najnaprednijoj saveznoj državi Baden-Württemberg od opozicije lijevog centra, objavila je državna televizija.

U saveznoj državi Baden-Württemberg stranka Zelenih i socijaldemokrati (SPD) osvojili su zajedno 48,5 posto glasova na parlamentarnim izborima na kojima je dominiralo pitanje nuklearne energije, poslije nuklearne katastrofe u Japanu.

Stranke lijevog centra u Njemačkoj već dugo se zalažu za okončanje upotrebe nuklearne energije, podsjetila je agencija Reuters.

Kršćanski demokrati Angele Merkel (CDU) i njihovi koalicijski partneri, zagovornici korištenja nuklearne energije u Njemačkoj, osvojili su zajedno 43 posto glasova, objavila je mreža ARD neposredno poslije zatvaranja biračkih mjesta.

Sam CDU, koji je u Baden-Württembergu na vlasti neprekidno 58 godina, dobio je 38 posto glasova.

Na drugom mjestu, pojedinačno, našla se stranka Zelenih s 25 posto glasova, čime je prvi put dobila šansu da formira vladu u jednoj od 16 saveznih država.

Njihov najvjerojatniji koalicijski partner SPD osvojio je 23,5 posto glasova, navodi ARD.

U drugoj saveznoj državi u kojoj su danas održani parlamentarni izbori, Porajnje-Falačka, najveći broj glasova dobila je stranka SPD, koja će najvjerojatnije formirati koaliciju sa strankom Zelenih.

Kršćansko-demokratska unija Angele Merkel već je izgubila izbore u najmnogoljudnijoj njemačkoj federalnoj jedinici Sjevernoj Rajni-Vestfaliji u maju prošle godine i u Hamburgu u februaru.