Times
0

Ekonomski bum nije spasio Angelu Merkel

SRNA
Angela Merkel (Foto: Reuters)
Angela Merkel (Foto: Reuters)
Ekonomski bum Njemačke nije pomagao kancelarki Angeli Merkel da izbjegne još jedan izborni poraz, piše danas "Times".

Demohrišćanska unija (CDU) Angele Merkel jučer je pretrpjela poraz na regionalnim izborima u Hamburgu, što će dalje umanjiti uticaj vladajuće koalicije u Berlinu.

Aktuelni privredni uspjesi Njemačke nisu povećali popularnost njemačke kancelarke i njene politike, a ove godine predstoji još šest regionalnih izbora.

Svaki poraz podrazumijeva promjenu ravnoteže moći u Bundesratu, gornjem domu njemačkog parlamenta, što znači da vlada mora sve više da zavisi od svojih političkih protivnika da bi sprovodila svoju politiku. 

Koalicija Demohrišćanske unije (CDU) i Slobodnih demokrata (FDP) već je izgubila većinu u Bundesratu, a jučerašnji poraz zahtjevaće nove kompromise. 

Situacija bi mogla dalje da se pogorša ako stranka Angele Merkel izgubi na izborima u Baden-Württemberg u narednog mjeseca, konstatuje "Times". 

Poraz CDU na izborima u Hamburgu, koji je teži od očekivanog, koštaće stranku tri mjesta u gornjem domu parlamenta.
Prema prvim preliminarnim rezultatima, Demohrišćanska unija (CDU) osvojila je 21,9 posto glasova, što je veliki pad u odnosu na izbore 2008. godine kada su osvojili 42,6 posto.

Opoziciona Socijaldemokratska partija (SPD) najvjerovatnije će imati apsolutnu većinu sa 49,5 posto osvojenih glasova, što je skok u odnosu na 34,1 posto koliko su osvojili 2008. godine.

Ovim rezultatom CDU završava svoju svoju skoro 10-godišnju "vladavinu" u Hambrugu, najvećoj luci Njemačke.

"Ovo je težak dan za CDU u Hamburgu", rekao je odlazeći gradonačelnik Hamburga Christoph Althaus, opisujući izborne rezultate kao "gorak poraz".

Novi gubitak od tri mjesta u gornjem domu parlamenta ili Bundesratu otežat će koaliciji CDU-Slobodne demokrate donošenje zakona na saveznom nivou. Koalicija Angele Merkel već je u manjini u gornjem domu parlamenta.

Izbori u nedjelju su prvi od sedam regionalnih glasanja u Njemačkoj ove godine.