Njemačka
0

SPD i stranka Zelenih pobjednici izbora u Bremenu

FENA
Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) i stranka Zelenih su, prema izlaznim anketama državnih TV postaja ARD i ZDF, pobjednici lokalnih izbora održanih u nedjelju u najmanjoj njemačkoj saveznoj pokrajini Bremenu te će najverojatnije i daljnje četiri godine ostati na vlasti u ovoj pokrajini.

Prema prognozama objavljenim nakon zatvaranja izbornih mjesta u 18 sati, SPD je osvojio 38 posto, Zeleni 22,5, Kršaćansko demokratska unija (CDU) 20 te Stranka ljevice šest posto glasova.

Koalicijski partner CDU-a na saveznoj razini, Liberalno demokratska stranka (FDP) s tri posto osvojenih glasova nije uspjela ponovno ući u u parlament Savezne pokrajine Bremen.

Izbori u Bremenu potvrdili su da Zeleni i dalje jačaju dok istodobno slabe tzv. građanske političke opcije. Na saveznoj razini vladajući CDU i FDP ove su godine već zabilježili teške poraze na lokalnim izborima u saveznim pokrajinama Rheinland-Pfalz (Porajnje-Falačka) i Baden-Wuerttemberg.

Istodobno je u obje savezne pokrajine zabilježen strelovit uspon stranke Zelenih, a u Baden-Wuerttembergu su Zeleni izišli kao najjača politička stranka.

Promatrači procjenjuju da su Zeleni i na trećim lokalnim izborima ove godine profitirali od rasprave o budućnosti iskorištavanja nuklearne energije nakon tsunamija i nuklearne katastrofe u Japanu i okretanju obnovljivim izvorima energije što je tradicionalno tema Zelenih.

U Bremenu se očekuje nastavak socijaldemokratsko-zelene koalicije s premijerom Jensom Boehrnsenom (SPD) na čelu.

Odaziv birača je s 53 posto za četiri posto slabiji nego prije četiri godina. Prvi put je izlazak na birališta bio dopušten i biračima između 16 i 18 godina.