Libija
0

Strani novinari onemogućeni da izvještavaju s protesta u Tripoliju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Libijske vlasti onemogućile su oko 130 stranih novinara da napuste hotel kako bi izvještavali s najavljenih protesta protivnika libijskog čelnika Moamera Gadafija zakazanih za petak nakon molitve u Tripoliju.

Kada su novinari, uključujući i izvjestitelja agencije Reuters, pokušali izaći iz hotela gdje su smješteni pripadnici medija, južno od centra libijske prijestolnice, osiguranje im je "blokiralo put".

Glasnogovornik libijske vlade saopćio je da su novinari zadržani u hotelu Rixos, jer bi "njihovo prisustvo (na protestu) moglo biti okidač nasilja", kako je rekao, "podružnice Al-Qaide", prenosi Reuters.

"Ovo su izuzetne okolnosti. Ja znam da ćete izvještavati o tome (protesti u Tripoliju) i izvrtati (činjenice) kako hoćete. Mi smo pripremljeni da platimo 'cijenu' zbog toga što vas sprečavamo, momci, da izvještavate kako bismo izbjegli da se Tripoli pretvori u Bagdad", rekao je glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim.

Oko 130 novinara smješteno je u hotelu Rixos nakon što su bili pozvani da posjete Libiju, a njihovo kretanje prate libijski dužnosnici.