{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gaddafijeve snage mučile i tukle novinare BBC-a

S
10.3.2011. u 08:46
0
40
Gaddafijeve snage mučile i tukle novinare BBC-a
0
Gaddafijeve snage mučile i tukle novinare BBC-a
Foto: AP
Sigurnosne snage libijskog lidera Muammara Gaddafija zarobile su i mučile ekipu britanske mreže BBC koja se pokušala probiti do grada Zawiya, u kojem traju borbe između pobunjenika i snaga lojalnih vođi Libije.
Troje novinara BBC-a, Chris Cobb-Smith, Goktay Koraltan i Feras Killani, uhapšeno je na kontrolnom punktu, 10-ak kilometara južno od Zawiye. Odvedeni su i pretučeni, a Gaddafijevi vojnici su ih optužili za špijunažu, maltretirali ih pucajući im pored uha i pripremajući se da ih pogube.

Navodno, BBC-jeve novinare snage sigurnosti zarobile su iako su, prema protokulu, na kontrolnom punktu pokazali svoje isprave i zatražili, kao i većina novinara, da im omoguće da prođu barikade do Zawiye.

Međutim, umjesto da im daju dozvolu odveli su ih u jednu zgradu u Tripoliju, gdje su im povezali oči, stavili lisice i mučili i tukli skoro 21 sat.

"Poredali su nas uza zid. Ja sam bio posljednji u redu. Vidio sam kako nam prilazi momak u civilu i prislanja nam jednom po jednom mitraljez na glavu. Počeo sam vrištati. Prišao mi je, uperio mitraljez u glavu i povukao obarač. Meci su prošli pored mog uha. Vojnici su se smijali", ispričao je novinar Chris Cobb-Smith.

Drugi član tima, Feras Killani, dopisnik palestinskog porijekla, izjavio je kako su ga neprestano tukli. Kazali su mu kako im se ne sviđa njegovo izvještavanje i optužili ga za špijunažu.

Treći član tima, novinar Goktay Koraltan, rekao je da su bili uvjereni da će umrijeti, te da je vidio kako dovode ljude u zgradu, uglavnom Libijce iz Zawiye, i muče ih.

"Ne mogu vam ni opisati to. Većini njih su ruke bile svezane, a na očima povezi. Njihove ruke bile su natečene, a rebra polomljena. Vrištali su", kazao je Koraltan, dok je Killani dodao da su četvorica zatvorenika bila u veoma teškom stanju.

Nakon 21 sat torture novinari BBC-a su pušteni na slobodu. Viši vladin dužnosnik izvinio se novinarima britanske kuće.

I BBC je izdao saopćenje u kojem navode da je sigurnost njihovih novinara na prvom mjestu, ali se neće povući iz Libije.

"Sigurnost naših uposlenika je naša primarna briga, pogotovo kada rade u takvim okolnostima. Iznimno je bitno da novinari BBC-a, ali i svi drugi, slobodno izvještavaju iz Libije, bez straha od napada. I mi ćemo uprkos svemu što se dogodilo nastaviti pratiti dešavanja u Libiji i obavještavati našu publiku u Britaniji, ali i širom svijeta", navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: