{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šesnaest novinara nestalo ili pritvoreno u Libiji

F
27.4.2011. u 13:38
0
0
Šesnaest novinara nestalo ili pritvoreno u Libiji
0
Šesnaest novinara nestalo ili  pritvoreno u Libiji
Foto: AP
Šesnaest novinara koji prate sukob u Libiji vodi se kao nestalo ili su u pritvoru po naredbi vlasti u toj zemlji, saopćio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ).
Mohamed Abdel Dajem, programski koordinator CPJ-a za Bliski istok i sjevernu Afriku ocijenio je da se može uočiti obrazac po kome snage lojalne Gaddafiju namjerno hvataju novinare da bi ih poslije koristili za nagodbe.

Po njegovim riječima, novinari često ostaju u pritvoru u blizini fronta nekoliko dana gdje su izloženi grubom tretmanu vojnika, a zatim ih šalju političkom rukovodstvu u Tripoliju.

Među nestalim ili pritvorenim novinarima su američki, britanski, kanadski, španski, austrijski ali i šest libijskih državljana, objavio je CPJ, nevladina organizacija koja se bori za slobodu štampe i zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku.

Za neke od njih se zna u kom se zatvoru nalaze jer su kontaktirali porodice, uglavnom navodeći da se prema njima postupa "humano," dok je sudbina drugih, šestorice libijskih novinara, neizvjesna.

U izvještaju CPJ-a navodi se da je na listi nestalih i pritvorenih novinara troje Amerikanaca, od kojih su dvoje 5. aprila uhapsile snage lojalne Gaddafiju.

Riječ je o James Foley fotoreporteru bostonske agencije Global Post, Clare Morgan Gillis, specijalna izvjestiteljica listova The Christian Science Monitor, The Atlantic, and USA Today i honorarnom novinaru Matthew VanDyke.

Foley i Gillis su proteklih dana kontaktirali porodicu u SAD-u, a roditelji Gillis su rekli da se ona nalazi u ženskom zatvoru u Tripoliju i da im je rekla da prema njoj postupaju humano, prenosi AP.

Foley je svojima rekao da nije povrijeđen i da prema njemu dobro postupaju.

Manuel Varela, španski fotoreporter koji je pritvoren zajedno s njima, javio se roditeljima u nedjelju i rekao da je dobro, ali da se nalazi u vojnom zatvoru u Tripoliju.

Urednik The Atlantica James Bennet rekao je da on i njegov tim rade na puštanju novinara i da su ohrabreni ovim pozivima.

Po njegovim riječima, fotoreporter Anton Hammerl, za koga se prvobitno vjerovalo da je uhvaćen s Foleyjem,Gillis i Varelom u blizini Brege nije s njima. Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da će Hammerl, koji ima i južnoafričko i austrijsko državljanstvo možda uskoro dobiti dozvolu da pozove svoju porodicu.

Majka britanskog novinara Nigela Taylora saopćila je da iščekuje vijesti o svom sinu koji je radio za BBC. Taylor je prošlog mjeseca otišao u Libiju kako bi radio na jednoj temi, ali ona kaže da od tada nije imala vijesti od njega.

Prema CPJ-u, VanDyke nije razgovarao sa svojom porodicom od 12. marta.

Britanski novinar Kamel Atalua, koj radi za bliskoistočnu televizijsku mrežu Al Jazeera je prema toj televiziji još uvijek u pritvoru u Libiji. On je prošlog mjeseca uhvaćen a još trojicom kolega koji su otada pušteni.

Libijske snage drže još dvojicu bliskoistočnih novinara, vozač američke televizijske mreže MBC se vodi kao nestao kao i vozač novinara koji rade za The New York Times, naveo je CPJ.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: