CBJ
0

Šesnaest novinara nestalo ili pritvoreno u Libiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šesnaest novinara koji prate sukob u Libiji vodi se kao nestalo ili su u pritvoru po naredbi vlasti u toj zemlji, saopćio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Mohamed Abdel Dajem, programski koordinator CPJ-a za Bliski istok i sjevernu Afriku ocijenio je da se može uočiti obrazac po kome snage lojalne Gaddafiju namjerno hvataju novinare da bi ih poslije koristili za nagodbe.

Po njegovim riječima, novinari često ostaju u pritvoru u blizini fronta nekoliko dana gdje su izloženi grubom tretmanu vojnika, a zatim ih šalju političkom rukovodstvu u Tripoliju.

Među nestalim ili pritvorenim novinarima su američki, britanski, kanadski, španski, austrijski ali i šest libijskih državljana, objavio je CPJ, nevladina organizacija koja se bori za slobodu štampe i zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku.

Za neke od njih se zna u kom se zatvoru nalaze jer su kontaktirali porodice, uglavnom navodeći da se prema njima postupa "humano," dok je sudbina drugih, šestorice libijskih novinara, neizvjesna.

U izvještaju CPJ-a navodi se da je na listi nestalih i pritvorenih novinara troje Amerikanaca, od kojih su dvoje 5. aprila uhapsile snage lojalne Gaddafiju.

Riječ je o James Foley fotoreporteru bostonske agencije Global Post, Clare Morgan Gillis, specijalna izvjestiteljica listova The Christian Science Monitor, The Atlantic, and USA Today i honorarnom novinaru Matthew VanDyke.

Foley i Gillis su proteklih dana kontaktirali porodicu u SAD-u, a roditelji Gillis su rekli da se ona nalazi u ženskom zatvoru u Tripoliju i da im je rekla da prema njoj postupaju humano, prenosi AP.

Foley je svojima rekao da nije povrijeđen i da prema njemu dobro postupaju.

Manuel Varela, španski fotoreporter koji je pritvoren zajedno s njima, javio se roditeljima u nedjelju i rekao da je dobro, ali da se nalazi u vojnom zatvoru u Tripoliju.

Urednik The Atlantica James Bennet rekao je da on i njegov tim rade na puštanju novinara i da su ohrabreni ovim pozivima.

Po njegovim riječima, fotoreporter Anton Hammerl, za koga se prvobitno vjerovalo da je uhvaćen s Foleyjem,Gillis i Varelom u blizini Brege nije s njima. Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da će Hammerl, koji ima i južnoafričko i austrijsko državljanstvo možda uskoro dobiti dozvolu da pozove svoju porodicu.

Majka britanskog novinara Nigela Taylora saopćila je da iščekuje vijesti o svom sinu koji je radio za BBC. Taylor je prošlog mjeseca otišao u Libiju kako bi radio na jednoj temi, ali ona kaže da od tada nije imala vijesti od njega.

Prema CPJ-u, VanDyke nije razgovarao sa svojom porodicom od 12. marta.

Britanski novinar Kamel Atalua, koj radi za bliskoistočnu televizijsku mrežu Al Jazeera je prema toj televiziji još uvijek u pritvoru u Libiji. On je prošlog mjeseca uhvaćen a još trojicom kolega koji su otada pušteni.

Libijske snage drže još dvojicu bliskoistočnih novinara, vozač američke televizijske mreže MBC se vodi kao nestao kao i vozač novinara koji rade za The New York Times, naveo je CPJ.