Svijet
0

Štrajk u saobraćaju paralizovao Atinu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U Grčkoj je danas na snazi 24-satni štrajk zaposlenih u javnom prevozu, što je izazvalo velike gužve u Atini.

Prekid rada na nekoliko sati najavili su i kontrolori leta, a tokom dana u glavnom gradu bit će održani veliki protestni skup povodom novih mjera štednje koje je najavila Vlada.

U radnički protest uključio se i određeni broj nastavnika i državnih službenika.

Vlada je najavila da će dodatno umanjiti penzije i pokrenuti program otpuštanja većeg broja službenika iz državnih službi. Ove mjere su postavljene kao uslov da bi Grčka i dalje dobijala pomoć od međunarodnih kreditora.

Stanovnici Atine danas se teško kreću po gradom, jer su ulice prepune automobila, pošto su rad prekinuli metro, tramvaji, vozovi, autobusi i taksi službe.

Glavni sindikat privatnog sektora za sljedeći mjesec je najavio novi generalni štrajk povodom mjera štednje.

Vlada je odlučila da umanji sve penzije veće od 1.200 eura, produži rok naplate poreza na imovinu i do kraja godine suspenduje sa posla 30.000 državnih službenika, koji za to vrijeme neće primati punu platu. 
Nekoliko grčkih listova danas je osudilo ove mjere. Provladina "Ta nea" piše da su penzioneri i državni službenici "prineseni na žrtveni oltar".

Konstantinos Mihalos, šef trgovinske i industrijske komore u Atini, izjavio je da Vlada "ne zna kuda ide". 

"Ljudi će sigurno protestovati. Kako možete da pomuzete kravu koju niste nahranili?", upitao je Mihalos. 

Zvaničnici Vlade tvrde da su mjere od suštinske važnosti i da omogućavaju da država nastavi da prima međunarodnu finansijsku pomoć koja je štiti od bankrota.