Svijet
0

Grčka vlada najavila usvajanje mjera štednje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos obećao je u petak da će vlada usvojiti mjere štednje tokom glasanja u parlamentu iduće sedmice, apelujući na poslanike da glasaju uprkos protivljenju sindikata pa čak i nekih članova vladajuće stranke.

Veći dio Grčke bit će blokiran 48-satnim generalnim štrajkom sazvanim za četvrtak da se podudari s parlamentarnim glasanjem. Sindikalni čelnici nadaju se da paket mjera štednja, povećanja poreza i otpuštanja u javnom sektoru neće biti odobren i da će to oslabiti odlučnost vladajuće stranke PASOK, prenosi Reuters.

Barem dva poslanika zaprijetila su da će glasati protiv paketa. Neznatna vladajuća manjina vjerovatno će podržati paket.

Venizelos, odlučni politički veteran koga je premijer George Papandreou imenovao u junu da održi disciplinu u stranci, izjavio je da nema alternative mjerama štednje, za koje vlada tvrdi da su potrebne da bi zemlja izbjegla bankrot.

  • Ovo je borba za naš opstanak. Mi ćemo učiniti sve što možemo, poručio je on poslanicima u parlamentu.

Bijes javnosti prema mjerama štednje, ipak, planuo je u Grčkoj, dok se obični građani žale na povećanje poreza, smanjenje plaća i prijetnje nekada sigurnim radnim mjestima u javnom sektoru, u najtežim mjerama štednje u grčkoj poslijeratnoj historiji.

Javni saobraćaj u Atini u četvrtak je bio prekinut drugi uzastopni dan, zvaničnici u štrajku blokirali su ministarstvo finansija, a taksisti, koji strahuju da će njihova egzistencija biti ugrožena vladinim mjerama, planiraju marširati prema parlamentu.

Očekuje se da štrajk zakazan za iduću sedmicu bude najveći od izbijanja krize prije dvije godine, što povećava prijetnju da reforme ugroze radnici koji odbijaju provesti mjere štednje koje ih direktno pogađaju.