Ulice zatrpane smećem
0

Atina na udaru štrajkova - ne radi gradski prevoz

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Javni transport u Atini u ponedjeljak je potpuno paralisan, dok je glavni grad Grčke zatrpan smećem, pošto štrajkuju radnici koji su zaposleni u gradskoj čistoći.

Sindikat zaposlenih u metrou, autobuskom i tramvajskom prevozu stupili su u 24-satni štrajk u znak protesta zbog mjera štednje koje provodi vlada kako bi smanjila ogromni deficit u državnom budžetu. Atina je zatrpana smećem pošto su zaposleni u gradskoj ćistoći ušli u osmi dan štajka, zbog odluke vlade da im smanji plaće.

U sindikatima se najavljuje da će zaposleni u javnom prevozu popodne održati protestni miting u centru Atine. Sadašnji talas štrajkova zahvatio je Grčku poslije odluke vlade da poveća poreze na imovinu i najave da će do kraja godine biti otpušteno 30.000 zaposlenih u javnom sektoru.

Na taj način ona pokušava da poveća prihode i smanji deficit u državnoj kasi, pošto je to jedan od preduslova da bi se od međunarodnih finansijskih institucija dobila nova tranša kredita od osam milijardi eura. U protivnom Grčkoj prijeti bakrot.

Sindikalne konfederacije koje okupljaju zaposlene u javnom i privatnom sektoru najavili su generalni štrajk 19. oktobra, javlja AFP.

U Atini boravi delegacija Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) te grčkih kreditora, koja treba da ocijeni finansijsku situaciju u zemlji prije odluke o davanju novog kredita Atini koja se očekuje krajem oktobra.