Haos na ulicama Atene
0

VIDEO / U Grčkoj se sukobili demonstranti i policija

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Atini je u srijedu došlo do sukoba između demonstranata i policije, dok hiljade radnika i službenika marširaju ulicama Atine u znak protesta zbog vladinih mjera štednje.

Do sukoba je došlo kada su mladi koji su se okupili u centru grčke prijestonice počeli na policiju da bacaju kamenice.

Snage sigurnosti su uzvratile suzavcem i rastjerale demonstrante s trga i obližnje ulice.

Članovi sindikata zaposlenih u javnom sektoru u srijedu su u Grčkoj počeli 24-satni štrajk koji će, kako se najavljuje, paralisati brojne službe u zemlji.

Škole i bolnice ne rade osim u hitnim slučajevima, kao i sudovi, poreske službe i kontrolori leta. Javni transport je u povremenom prekidu, a državni radio i televizija ne emituju vijesti. Štajk zaposlenih u javnim službama podržao je i glavni sindikat u privatnom sektoru (GSEE), koji je inače najavio štrajk za 19. oktobar. Sindikati zaposlenih u javnom sektoru organizovali su današnji štrajk u znak protesta zbog najave vlade da će do kraja godine u ovoj oblasti otpustiti 30 hiljada radnika i službenika.

Vlada je prisiljena da uvodi mjere štednje kako bi smanjila ogromni deficit u državnom budžetu.

To je glavni preduslov da bi Međunarodni monetarni fond (MMF) i evropske finansijske institucije odobrile Grčkoj novi kredit od osam milijardi eura kako bi zemlja izbjegla bankrot.

Nakon što vlada nije uspjela da smanji deficit koliko se očekivalo, odobravanje novog zajma odgođeno je za novembar.