Svijet
0

Štrajkovi protiv novih mjera štednje paralisali Atinu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Trećeg dana štrajkova protiv novih mjera štednje, grčki glavni grad Atina bio je potpuno paraliziran jer nije saobraćao javni prijevoz, a nezadovoljstvo su na ulicama izražavali penzioneri, zaposleni u javnim službama i taksisti.

Stotine penzionera je marširalo do ministarstva finansija i protestovalo protiv novih poreznih mjera, među kojima je i porez na imovinu što ga je u utorak navečer izglasao parlament. Ogorčeni novim rezanjem penzija demonstranti su pred ministarstvom spaljivali porezne prijave.

Treći dan zaredom glavne su saobraćajnice u Atini bile potpuno zakrčene vozilima jer su štrajakli svi zaposlenici u javnom prijevozu: autobusnom, tramvajskom, podzemnoj željeznici, a pridružili su im se i taksisti. Radnici u javnom sektoru protestom izražavaju nezadovoljstvo zbog otkaza u javnom sektoru.

Zaposlenici u poreznom uredu i carini protestovali su protiv ukidanja bonusa zahvaljujući kojima su zarađivali daleko više od drugih kolega u javnom sektoru. Sedmicama su protesti gotovo svakodnevni jer se Grci ne mire s mjerama štednje koje se vlada obvezala provesti u zamjenu za milijarde eura što ih međunarodne novčarske ustanove i Evropska unija ubrizgavaju spašavajući Grčku od stečaja.

Ni sindikati, bilo da su s ljevice ili desnice, niti organizatori protesta pobunjenih, nisu dosad uspjeli organizirati masovne proteste.

Generalni štrajk sazvan je za 19. oktobar u javnom, ali i privatnom sektoru.

Ministar finansija Evangelos Venizelos isključio je bilo kakvo odstupanje jer i Međunarodni monetarni fond (MMF) i eurozona zahtijevaju otkaze i provedbu drugih mjera štednja jer u protivnom neće Grčkoj uplatiti šestu ratu zajma dogovorenog u maju 2010. Ne bude li zajam uplaćen Grčka neće moći isplaćivati plaće u zemlji, prenosi u srijedu Hina.