Haiti
0

Strahuje se da bi broj žrtava potresa mogao dostići 300.000

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Broj potvrđenih žrtava razornog zemljotresa koji je prije dvije sedmice zahvatio Haiti porastao je na 150.000, ali to su tijela koja su prikupljena u prijestonici Port-au-Princeu, piše britanski dnevnik Daily Telegraph.

Prema pisanju lista, u ovaj broj nisu uključeni nastradali u drugim oblastima poput grada Leogana koji se nalazi u neposrednoj blizini epicentra zemljotresa i Jacmela na južnoj obali.

List ističe da nije ubrojan ni veliki broj tijela koja su rođaci spalili jer su nekoliko dana ležala na ulici niti onih koja se nalaze ispod ruševina objekata.

"Niko ne zna koliko se tijela nastradalih nalazi ispod ruševina - 200.000 ili 300.000?", rekla je ministrica za informisanje Marie-Laurence Jocelyn Lassegue i dodala da konačan broj žrtava možda nikada neće biti poznat.

Radnici međunarodnih humanitarnih organizacija izjavili su da će ubrzati radove na Haitiju nakon što su izrečene kritike da hrana, voda i lijekovi ne dolaze do žrtava koje žive u nehumanim uslovima.

Prema riječima direktora američke agencije za međunarodni razvoj Rajiva Shaha,  obim uništenja i posljedice su velike i  potrebe preživjelih ne mogu da se ispune željenom brzinom.

U kanadskom gradu Montrealu danas će se sastati ministri iz 11 država radi koordinacije međunarodne pomoći Haitiju.
Prema riječima kanadskog ministra inostranih poslova Lawrencea Cannona, na sastanku će biti izrađena jasnija  zajednička vizija načina na koji će biti ponovno obnovljena zemlja uništena u zemljotresu.

Sastanku će, između ostalih, prisustvovati američki državni sekretar Hillary Clinton, premijer Haitija Jean-Max Bellerive, šef francuske diplomatije Bernard Kouchner i direktor UN programa za razvoj Britanac John Holmes.