Alex Larsen, ministar zdravlja
0

"Potres na Haitiju odnio 150.000 života"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ministar zdravlja na Haitiju Alex Larsen izjavio je kako očekuje da će konačni broj žrtava u potresu 12. januara biti 150.000, dodajući da su vlasti već popisale 90.000 trupala.
  • Očekujemo blizu 150.000 mrtvih. U ministarstvu zdravlja popisali smo više od 90.000 mrtvih, rekao je Larsen na pres-konferenciji. Međunarodne spasilačke ekipe izvukle su iz ruševina 133 osobe, a u potresu su ozlijeđene 194.000 osoba.

  • Država Haiti je kadra sama preuzeti brigu za obnovu zemlje uništene u potresu 12. januara, rekao je u Montrealu haićanski premijer Jean-Max Bellerive, prilikom otvaranja vanredne sjednice o međunarodnoj pomoći.

  • Haićanska država radi u nesigurnim okonostima, ali je kadra osigurati vodstvo koje narod od nje očekuje, dodao je on.

Govoreći o "kolosalnim" naporima u budućoj obnovi, premijer je pozvao međunarodnu zajednicu da pruži „veliku podršku“ njegovoj zemlji.

  • Haitiju treba velika podrška partnera iz međunarodne zajednice na srednji i dulji rok. Razmjeri zadaće zahtijevaju od nas da radimo više, bolje i svakako i drukčije, rekao je on.

  • No u ovom času apsolutni prioritet je zadovoljiti vitalne potrebe žrtava, kao što su voda, hrana, sklonište i liječnička briga, istakao je Bellerive, prenosi Hina.