Svijet
0

Stari novi predsjednik u Šri Lanki

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Aktuelni predsjednik Šri Lanke Mahinda Radžapaksa osvojio je više od 50 odsto glasova na predsjedničkim izborima, objavila je Izborna komisija, nakon što je prebrojano oko 85 odsto glasova.

Aktuelni šef države osvojio je 4,99 miliona glasova, nakon što je od 9,84 miliona prebrojano oko 85 odsto glasova, dok je njegov glavni protivnik, predvodnik vojne pobede nad Tamilskim tigrovima, general Sarat Fonseka osvojio 3,39 miliona glasova.

Opozicija se žalila na brojna kršenja izborne procedure uoči održavanja izbora i osudila raspoređivanje vojske oko hotela u kome se nalazi glavni rival aktuelnog predsjednika.

Portparol opozicije Rauf Hakin potvrdio je da je bilo brojnih kršenja izbronog prava.

"Dan glasanja protekao je bez ozbiljnijih indicenata ali treba gladati na izborni proces od početka", dodao je Hakin.

On je dodao da će opozicija izdati saopštenje kada izborna komisija bude saopštila rezultete, ali nije precizirao da li će opozicija prihvatiti te rezultate.

Više od 14 miliona ljudi upisano je u biračke spiskove a 70 odsto je glasalo na ovim predsjedničkim izborima na kojima je bilo 22 kandidata.
Ovo su prvi izbori od kada je u maju prošle godine  vlada proglasila pobedu nad pobunjenicima iz redova Oslobodilačkih tigrova tamilskog Elama.

Izbore je obezbjeđivalo 68.000 policajaca.