Šri Lanka
0

U trci za predsjednika 22 kandidata

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Šri Lanki, zemlji koja je bila zahvaćena višegodišnjim građanskim ratom, danas se održavaju predsjednički izbori, a među 22 kandidata naći će se sadašnji šef države Mahinda Radžapaksa, favorit na izborima, i predvodnik vojne pobjede nad tamilskim separatistima general Sarat Fonseka.

Pravo glasa ima 14,8 miliona ljudi.

Nekoliko sati prije otvaranja biračkih mjesta najmanje dvije bombe eksplodirale su u blizini kuće jednog lokalnog zvaničnika vladajuće partije, ali nije bilo žrtava.

Četiri eksplozije odjeknule su na poluostrvu Džafna, 400 kilometara sjeverno od prijestonice, gdje živi tamulska manjina. 

Prva biračka mjesta otvorena su jutros u 7.00 sati po lokalnom vremenu, a prvi, preliminarni rezultati očekuju se večeras. Konačni  rezultati trebalo  bi da budu poznati sutra u podne.

Šri Lanka je u maju prošle godine proglasila pobjedu nad Tamilskim tigrovima, nakon gotovo 40 godina sukoba u kojima je poginulo između 80 000 i  100 000 ljudi.

Proglašavanje pobjeda donijelo je veliku popularnost generalu Fonseki, koji je u toj operaciji učestvovao kao komandant oružanih snaga. 
"Ostvarićemo veliku pobjedu. Spremni smo da se prihvatimo velikih obaveza nakon ovih izbora", izjavio je predsjednik Radžapakse novinarima nakon što je glasao u Mulkirigali, u južnom dijelu ostrva.  

Najmanje četiri militanta poginula su u oko 1.000 incidenata koji su se dogodili tokom izborne kampanje.

Opozicija je najavila da neće prihvatiti rezultate izbora ako 68.000 policajaca i 12.000 vojnika ne budu uspjela da spriječe nasilje.

Fonseka optužuje vladu da želi da namjesti rezultate i da upotrijebi nasilje kako bi zastrašila birače. On je rekao da državna televizija i policija pripremaju državni udar kako bi Radžapakse ostao na vlasti.