Šri Lanka
0

Predsjednički izbori nakon 25 godina rata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Šri Lanki, zemlji koja je 25 godina bila zahvaćena građanskim ratom, u utorak se održavaju predsjednički izbori na kojima će učestvovati sadašnji šef države Mahinda Rajapaksa, favorit na izborima, i predvodnik vojne pobjede nad tamilskim separatistima general Sarat Fonseca.

Više od 14 miliona osoba upisano je u biračke spiskove za prve izbore na tom ostrvu od kada je vlada proglasila pobjedu nad pobunjenicima iz redova "Oslobodilačkih tigrova tamilskog elama", javio je u ponedjeljak Reuters.

Pobjeda nad Tamilskim tigrovima, proglašena u maju prošle godine, donijela je veliku popularnost generalu Fonseci, koji je u toj operaciji učestvovao kao komandant oružanih snaga.

Iako nema pouzdanijih rezultata istraživanja javnog mnijenja, analitičari ocjenjuju da se Fonseca nalazi uz rame aktuelnom šefu države Mahindi Rajapaksi, dok ostalih 20 kandidata predstavljaju samo statiste u tom političkom nadmetanju.

Izbore će osiguravati 68.000 policajaca, a očekuje se da rezultati budu objavljeni u srijedu.

Zanimljivost predstojećih izbora biće izjašnjavanje Tamila, koji čine 12 posto stanovništva (od 20 miliona), a koji će poslije dugog odsustva zbog pobune ponovo biti u prilici da glasaju za predsjednika.

Analitičari smatraju da će većina njih podržati Fonsecu, pošto je iza njega stala opoziciona Ujedinjena nacionalna partija (UNP), koja ima blagonaklon odnos prema manjinama.

Prednost Rajapakse je veće jedinstvo stranaka koje ga podržavaju u rješavanju glavnih ekonomskih zadataka.

Fonseca je, naime, suočen s obavezom da pomiri dijametralno suprotne aspiracije glavnih partija na koje se oslanja - UNP-a, koja favorizuje privatni biznis, i marksističke Jannate Vimucti.