Šri Lanka
0

Predsjednik raspustio parlament

FENA
Mahinda Rajapaksa (Foto: Reuters)
Mahinda Rajapaksa (Foto: Reuters)
Predsjednik Šri Lanke u utorak je raspustio parlament, pripremajući teren za nove izbore dan nakon što su vlasti uhapsile vođu opozicije - u potezu za koji analitričari tvrde da je imao za cilj spriječiti ga da ospori izborne rezultate.

Odluka predsjednika Mahinde Rajapakse uslijedila je nakon njegove uvjerljive izborne pobjede prošlog mjeseca nad bivšim vojnim zapovjednikom, geralom Sarathom Fonsekom, koji je prešao u opoziciju, prenosi AP.

Fonseka, koji je prošle godine predvodio vladine trupe u njihovoj uvjerljivoj pobjedi nad pobunjenicima iz Tamilskih tigrova, izvela je iz njegovog ureda u ponedjeljak vojna policija i uhapsila ga pod optužbom da je kovao urotu da svrgne vladu dok je rukovodio vojskom. On je u više navrata negirao takve optužbe protiv njega od okončanja izbora.

Nekadašnje saveznike, Fonseku i Rajapaksu, smatra herojima sinhaleška većina u Šri Lanki zbog okončanja četvrt stoljeća dugog građanskog rata. Njihovi odnosi, ipak, pogoršali su se nakon što su se neprijateljstva okončala, a Fonseka je predvodio pokušaje opozicije da smjeni predsjednika na izborima održanim prošlog mjeseca. Rajapaksa je pobjedio na izborima sa 17 posto više osvojenih glasova.

  • Novi parlamentarni izbori uvest će u parlament novih 225 poslanika, izjavio je visoki vladin zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman u skladu s vladinom politikom.

Nikakav datum izbora nije određen.