Rasplamsava se situacija
3

Šta je dovelo do novog rasta tenzija i eskalacije nasilja u Jerusalemu

B. T.
Jerusalem zahvatio novi val nasilja (Foto: EPA-EFE)
Jerusalem zahvatio novi val nasilja (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je izraelska policija u petak napala vjernike u džamiji Al-Aqsa u okupiranom istočnom Jerusalemu rasplamsane su polemike Izraelaca i Palestinaca o gradu vrlo važnom u židovskom, islamskom i kršćanskom svijetu.

Ovo je nekoliko faktora koji su doveli do novog rasta tenzija u Jerusalemu:

Kada su počeli protesti?

Od početka ramazana Palestinci su se svake noći sukobljavali s izraelskom policijom koja je postavila prepreke na Vratima Damaska u Starom gradu kako bi spriječila okupljanja nakon iftara. Palestinci su barijere vidjeli kao ograničenje njihove slobode okupljanja, a policija je navela da su tamo radi održavanja reda.

Vrata Damaska (Foto: Shutterstock)
Vrata Damaska (Foto: Shutterstock)

Zašto se nasilje ponovo rasplamsalo?

Izraelski vrhovni sud trebao je 10. maja imati ročište u dugotrajnom pravnom postupku o tome hoće li biti deložirano nekoliko palestinskih porodica i njihove kuće u naselju Sheikh Jarrah, u blizini Vrata Damaska, a koje su dodijeljene izraelskim doseljenicima. Neki doseljenici već su se preselili u tu ulicu i žive u susjedstvu Palestinaca kojima prijeti deložacija. Kako se bližilo ročište, Palestinci i Izraelci počeli su održavati veće demonstracije.

Paletincima prijeti deložacija iz Sheikkh Jarraha (Foto: Shutterstock)
Paletincima prijeti deložacija iz Sheikkh Jarraha (Foto: Shutterstock)

U Sheikh Jarrahu nalazi se i mjesto koje Jevreji poštuju kao grob drevnog Simona Pravednog, što dovodi do čestih tenzija između Palestinaca koji tamo žive i religioznih Jevreja koji ga posjećuju.

Slučaj u kojem je niži sud presudio da je zemljište pripadalo Jevrejima u istočnom Jerusalemu prije rata 1948. godine privukao je domaću i međunarodnu pažnju, usred kritika izraelskih naselja u istočnom Jerusalemu, podsjeća Reuters.

Šta dalje?

U nedjelju je odgođeno ročište Vrhovnog suda o deložacijama, omogućivši više vremena za rješavanje. Novo ročište bit će zakazano u roku od 30 dana.

Danas je Dan Jerusalema, kada Izraelci obilježavaju zauzimanje istočnog Jerusalema tokom rata 1967. godine. Na događaju obično bude održan marš hodočasnika, uključujući ultranacionaliste, što bi moglo biti još jedan povod konflikta.

Zašto je Jerusalem tako osjetljiv?

U srcu jerusalemskog Starog grada nalazi se brdo koje su Jevreji širom svijeta znali kao Brdo hrama - najsvetije mjesto u židovstvu - a muslimani u svijetu kao Plemenito utočište. U njemu su se nalazili jevrejski hramovi. Sada su tamo dva muslimanska sveta mjesta, Kupola na stijeni i džamija Al-Aksa, treće najsvetije mjesto u islamu. Kršćani također poštuju grad kao mjesto na kojem vjeruju da je Isus propovijedao, umro i uskrsnuo.

Jerusalem (Foto: EPA-EFE)
Jerusalem (Foto: EPA-EFE)

Izrael cijeli Jerusalem vidi kao svoju vječnu i nedjeljivu prijestolnicu, dok Palestinci žele istočni dio kao glavni grad. Izraelska aneksija istočnog Jerusalema nije međunarodno priznata.