Svijet
54

Srbijanski Blic: Terorist je 25-godišnji Ahmed Almuhamed

Klix.ba
Srpski Blic, koji objavljuje i fotografiju iz pasoša terorista, tvrdi da se radi o 25-godišnjem Ahmedu Almuhamedu koji je 7. oktobra ušao iz Makedonija u Srbiju kod Miratovca, registrovan u Preševu, a dan kasnije i u Opatovcu. Blic piše kako sigurno nije bio naoružan jer je prošao provjeru.
Blic piše da prvi u svijetu objavljuje sliku i identitet nekog od osmorice terorista koji su nastradali poslije krvavog pira u Parizu u kojem su ubili više od 120 nedužnih ljudi.

Kod jednog od njih nađen je sirijski pasoš na ime Ahmed Almuhamed. Na osnovu tog pasoša, francuske službe bezbjednosti zatražile su pomoć od kolega iz Srbije, jer znaju da službe u ovoj državi registruju sve izbjeglice koji uđu u Srbiju i imaju najkompletniju bazu podataka o izbjeglicama na balkanskoj ruti.

Kako su grčki zvaničnici već objavili, Almuhamed je ušao na teritoriju Grčke 3. oktobra. Na teritoriju Srbije je ušao 7. oktobra kod Miratovca, iz Makedonije. Prošao je kontradiverzionu provjeru, pa se pouzdano zna da tokom kratkog proputovanja kroz zemlju nije bio naoružan.

Registrovan je u centru u Preševu, gde je formalno zatražio azil. Nastavio je put i, kako piše Blic, ubrzo napustio Srbiju i ušao u Hrvatsku i dalje u Austriju.