Svijet
16

Grci potvrdili: Dvije osobe za koje se zanima francuska policija bile su popisane kao izbjeglice

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sirisjki pasoš koji je pronađen uz tijelo terorista kod Stade de Francea pripada osobi koja je u oktobru prošla kroz Grčku, kazao je Nikos Toscas, zamjenik grčkog ministra policije, za Reuters.

"3. oktobra 2015. godine bio je identificiran na otoku Lerosu. No, to ne mora značiti da se terorist pod krinkom izbjeglice ušuljao u Europu niti da je osoba s putovnice terorist. Tek se mora utvrditi kome zaista pripada pasoš, upozorava Reuters koji dodaje kako su sirijske putovnice zapravo vrlo vrijedne onima koji pokušavaju doći do Evrope", dodao je Toscas

Francuska je policija od svih zemalja u koje dolaze izbjeglice zatražila da se provjeri je li pasoš registrovan.

Nakon što se na društvenim mrežama počela širiti informacija kako je terorist preko Hrvatske otišao u Evropu, što je i moguće, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić je kazao kako bi Grčka sigurno zaustavila osoba koja bi bila u bazama Interpola te da je osoba i preko Mađarske mogla doći do Francuske. Otkrio je da surađuju s francuskim kolegama.

"Svaku informaciju koja može pomoći kolegama iz Francuske dijelimo s njima", dodao je.

Grčka policija nešto kasnije je objavila kako su dvije osobe za kojima traga francuska policija registrirane u Grčkoj u migrantskom valu ranije ove godine. Francuske vlasti zatražile su provjeru pasoša te otisaka prsta za dvojicu muškaraca za koje su sumnjali da su stigli s migrantima preko Grčke.

AFP piše kako je najmanje jedan sirijski pasoš nađena uz tijela terorista koji su poginuli u napadu na Pariz.