Svijet
31

Mađarski mediji tvrde da su teroristi u Evropi, a zapravo se radi o Asadovom vojniku

Klix.ba
Evropski političari su izrazili zabrinutost da bi se pripadnici zloglasne Islamske države mogli infiltrirati među izbjeglice koje u valovima masovno ulaze u EU.

Shodno tome, mađarski mediji su izvijestili kako su najmanje dva pripadnika ekstremističkih grupa uspjela ući u neimenovanu evropsku državu tako što su se predstavili kao izbjeglice.

Identifikacija je omogućena zahvaljujući društvenim mrežama na kojima se nalaze njihove fotografije iz vremena kada su navodno djelovali unutar Fronta Al Nusra i Islamske države (IDIL), prenosi mađarska televizija M1.

"Islamski teroristi prerušeni u izbjeglice uspjeli su ući u Evropu. Fotografije potvrđuju da su teroristi uspjeli ući u evropske gradove. Mnogi koji su danas ilegalni migranti nekada su se borili na strani IDIL-a", stoji u saopćenju M1.

Mađarska televizija je potom pokazala četiri fotografije. Na prve dvije se vide muškarci koji nose oružje, a na druge dvije iste osobe se vide među izbjeglicama u Evropi.

Ipak, M1 nije provjerila da se na najmanje jednoj fotografiji nalazi vojnik vlade Bašara al Asada. Borio se na strani Slobodne sirijske vojske, a radi se o 30-godišnjem Laitu al-Salehiju (prva fotografija), koji se za razliku od mađarskih medija, zaista borio protiv Islamske države u gradu Alepu i oko njega.