Svijet
72

Izbjeglička kriza: Austrijski kancelar uporedio ponašanje Mađara sa nacističkim deportacijama

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Izbjeglička kriza u Evropi nastavlja izazivati kontroverze, a (ne)odmjerene izjave pojedinih zvaničnika privlače veliku pažnju javnosti. Posljednja razmjena teških riječi bila je na relaciji mađarskih i austrijskih zvaničnika.

Tako je austrijski kancelar Werner Faymann uporedio ponašanje Mađara sa nacističkim deportacijama Jevreja u Drugom svjetskom ratu, piše Reuters.

Posebno je govorio o mađarskom premijeru Viktoru Orbanu istakavši da "trpanje izbjeglica u vozove i njihovo prevoženje do mjesta gdje nisu ni pomisli da će otići podsjeća na najmračnije razdoblje historije evropskog kontinenta".

Njegova izjava odnosila se na nedavno putovanje izbjeglica u Mađarskoj. Naime, kada su ušli u voz u Budimpešti rečeno im je da idu na austrijsku granicu. Oni su zapravo prevezeni u grad Bicske gdje je Mađarska podigla kamp za azilante.

Mađarska je u međuvremenu oštro osudila izjave austrijskog kancelara, nazvavši ih "nevjerovatno neprimjerenim za jednog evropskog lidera u 21. stoljeću".

Brojne izbjeglice žalile su se na loš tretman u Mađarskoj, kao i nedostatak osnovnih životnih potrepština.

Dvadesetpetogodišnji Sirijac Saeed rekao je za Reuters da je prošao čak pet različitih kampova u Mađarskoj i da je morao spavati stojeći u prebukiranoj sobi.

"Trpaju nas i u zatvore. Bili smo u jednom čitavu sedmicu, skoro bez hrane. Jedan manji hljeb ujutro i jedan uveče. Svi su se prehladili zbog uslova življenja", istakao je Saeed.

Više hiljada izbjeglica još uvijek nastoji napustiti Mađarsku koja će uskoro kompletirati granični zid prema Srbiji, kako bi se spriječio ulazak novih izbjeglica.