Svijet
1

Sporni ukrajinski zakoni sutra stupaju na snagu, tokom noći uhapšene 32 osobe

Klix.ba
Foto: Alexey Yaroshevsky
Foto: Alexey Yaroshevsky
Policija i danas, trećeg dana protesta koji su eskalirali u sukobe, pokušava otjerati demonstrante sa ulica ukrajinskog glavnog grada Kijeva. Sigurnosne službe su navodno koristile, odnosno ispaljivale gumene metke na demonstrante, a oni su uzvratili bacanjem kamenja na policiju i Molotovljevih koktela.

Policija je od jutros gotovo uspjela otjerati demonstrante iz ulice Hrushevsky koja graniči sa četvrti u kojoj su smještene državne institucije.

Policija je navodno pucala ćorcima na neke od demonstranata, ali kako tvrde neki lokalni mediji, sigurnosne snage nisu isključile mogućnost korištenja i prave municije i oružja u nekim situacijama.

Demonstranti su na ćorke reagirali tako što su počeli bacati kamenje i Molotovljeve koktele na policiju, javljaju ruski mediji te navode da se radilo o sukobu između 200 do 300 demonstranata i isto toliko policajaca.

Foto: Alexey Yaroshevsky
Foto: Alexey Yaroshevsky

Ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova je izvjestilo, prenosi RT, da su uhapšene 32 osobe. Od toga 22 ostaju u pritvoru, a najmanje 13 su osumnjičeni za činjenje ozbiljnih krivičnih djela.

Novi val demonstracija je počeo nakon što je Ukrajina donijela nekoliko kontroverznih zakona kojima se između ostalog brani ili ograničava sloboda protestovanja. Tih devet zakona su objavljeni danas u parlamentarnim novinama Golos Ukraini (Glas Ukrajine). U toj zemlji zakoni stupaju na snagu dan nakon objave u novinama, dakle sutra. EU je jučer zatražila povlačenje spornih zakona, ali to se nije dogodilo.

Međutim, u Kijevu je od sinoć situacija dosta mirnija, a nekoliko radikalnih demonstranata su i dalje u samom centru grada, gdje se povremeno sukobljavaju s policijom.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič uptio je upozorenje da nasilje predstavlja opasnost za cijelu zemlju. Tokom jučerašnjeg dana na protestima je povrijeđeno više od 200 ljudi, a među njima i više od 20 novinara.