Svijet
66

Ratno stanje na ulicama Kijeva, u brutalnim sukobima povrijeđeno 70 policajaca

Klix.ba
(Foto: AFP)
Ukrajinski demonstranti danas su se u više navrata sukobili sa policijom u Kijevu gdje se na Trgu nezavisnosti u sklopu protuvlatinih protesta okupilo više od 10.000 ljudi.

Policija je u nekoliko navrata djelovala suzavcima i vodenim topovima da rastjera demonstrante. Ono što je počelo kao mirni protest kasnije u nedjelju se pretvorilo u pravi rat i borbu između okupljenih građana i policije. Prema izvještajima policije demonstranti su bacali dimne bombe. Zapaljeno je i nekoliko policijskih autobusa te drugih vozila koja su se nalazila u blizini.

Jedna grupa demonstranata je bacala kamenje i krhotine te Molotovljeve koktele na policiju. Najmanje 70 policajaca je povrijeđeno, a njih četvorica su u kritičnom stanju, kazao je glasnogovornik ukrajinskog Ministarstva unutarnjih poslova za RIA Novosti.

Snimci načinjeni na mjestu događaja svjedoče o tome kako su demonstranti izvukli jednog od policajaca iz kordona i brutalno ga pretukli, a potom su ga drugi demonstranti odvukli kako bi mu ukazali ljekarsku pomoć. Kasnije su mediji javili da je policajac u bolnicu dovezen u stanju šoka, da ima lomove rebara i nosa.

Sukobi su izbili u nedjelju u ukrajinskoj prijestolnici gdje se okupilo nekoliko hiljada demonstranata uprkos novim zakonima koji imaju za cilj suzbiti proteste.

Zakoni su usvojeni u četvrtak brzim dizanjem ruku poslanika lojalnih predsjedniku Viktoru Janukoviču.

Opozicija je optužila vladajuću stranku da je pokušala izvesti državni udar.

Jednim od zakona zabranjuje se neovlašteno podizanje šatora, bina ili pojačala na javnim mjestima. Njime se također dopušta hapšenje demonstranata koji nose maske ili kacige, između ostalih ograničenja.

Oni koji prekrše zakon suočit će se s globom ili zatvorskom kaznom.

Drugi zakon omogućuje kažnjavanje prisilnim radom do godinu dana zbog vrijeđanja vladinih zvaničnika.

SAD i EU izrazili su duboku zabrinutost novim zakonodavstvom.

Trenutni ukrajinski antivladin pokret formiran je u protestima protiv Janukovičeve odluke da odustane od istorijskog sporazuma s EU krajem novembra, ali su se pojavili i zahtjevi za njegovom ostavkom, prenio je BBC.