Svijet
225

Kijev u plamenu, tenkovi krenuli ka gradu, pet osoba ubijeno

Klix.ba
Žestoki sukobi ukrajinskih snaga sigurnosti i demonstranata u Kijevu još traju. Centar grada izgleda kao ratna zona, barikade gore, a najmanje pet osoba je stradalo.

Više od 400 osoba je povrijeđeno, među kojima je i 195 policajaca. Demonstranti i dalje bacaju kamenje i ostale predmete na policiju koja uzvraća suzavcima, vodenim topovima i palicama.

"Danas, nakon ponoći, zabilježili smo pet poginulih i tristotinjak ranjenih", rekao je koordinator u medicinskom centru Oleg Musij za proopozicioni radio Hromadske. Kako navodi mrežna stranica Ukrajinske pravde, četvero od pet mrtvih je imalo prostrijelne rane.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Prema posljednjim informacijama stanovnika, prema gradu su krenuli i tenkovi.

Prema pojedinim informacijama, Jurij Verbicki, istaknuti aktivist 'Maidan' pokreta, pronađen je mrtav u šumi, a porodica ga je danas identificirala u mrtvačnici. On je zajedno s drugim aktivistom, Ihorom Lutsenkom, nestao jučer rano ujutro. Na svojoj Facebook stranici jučer je napisao da je jedva je pobjegao nakon što ga otelo deset muškaraca.

Demonstranti su nakon razgovora koji su obavili s predsjednikom Viktorom Janukovičem kazali kako će pregovore nastaviti sutra, no da su se složili oko malo toga.

"Stojim s vama na ovom trgu i činiti ću što god je potrebno. Ne želimo ovu vlast, ne želimo živjeti bez zakona, ne želimo 'samo postojati. Želimo živjeti u normalnoj državi", kazao je Vladimir Kličko te dodao kako želi prijevremene izbore. Kao problem istaknuo je nedostatak pravog vodstva u opoziciji.

Oleh Tjahinbok kazao je kako je susret s predsjednikom bio potpuno beskoristan. Upozorio je demonstrante kako će policija pokušati večeras 'očistiti' trg.

Radnje i škole danas su u Kijevu zatvorene.

Janukovič se oglasio saopćenjem: "Izražavam duboko žaljenje zbog smrti ljudi u sukobu koji su izazvali ekstremisti. Pozivam narod da ne slijedi pozive radikalnih političara".

Novi sukobi izbili su nakon što je policija jutros u šest sati po ukrajinskom vremenu napala barikade demonstranata.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Evropska unija odmah je reagirala upozoravajući da će "razmotriti moguće akcije i posljedice" tih događanja na svoje odnose s Ukrajinom, dok je Washington najavio prve sankcije.

Protesti u Kijevu traju od kraja novembra, zbog iznenadne odluke vlade da ne potpiše sporazum sa EU i okrene se ka Rusiji.