Najjači od 1985.
4

Snimci zemljotresa u Meksiku se šire društvenim mrežama, zasad troje mrtvih

Klix.ba
Meksičke vlasti još uvijek prikupljaju informacije o stanju na pacifičkom priobalju, a nakon izuzetno snažnog zemljotresa koji je pogodio zemlju. Zasad, registrovana su tri smrtna slučaja, ali će broj mrtvih vjerovatno rasti.
Podsjećamo, podrhtavanje jačine 8 stepeni po Richteru pogodio je zapadnu obalu Meksika, nedaleko od gradova Puerto Arista, Salica Cruz i drugih mjesta u saveznim državama Chiapas i Oaxaca.

Za sada nema informacija o pretrpljenoj šteti u priobalnim područjima, ali zemljotres je bio dovoljno jak da ga osjete građani Mexico Cityja. Internetom se šire videi koji prikazuju snagu podrhtavanja na stotine i hiljade kilometara od epicentra.

Štaviše, zemljotres su osjetili i građani američke savezne države Texas.

Smatra se kako je jutrošnji zemljotres najjači koji je pogodio Meksiko još od 1985. godine. Podrhtavanje je dovoljno snažno da izazove cunami, pa je izdato upozorenje i predviđanje talasa visine do tri metra. Posljednje informacije govore da su do obala države došao prvi val uzburkane vode u visini do 0,7 metra.

Nakon prvog zemljotresa koji je registrovan u 6:49 sati po našem vremenu, seizmolozi su registrovali još anjmanje osam naknadnih potresa jačine do 5,7 stepeni po Richteru.