Traže mijenjanje zakona
0

Smrt Indijke kojoj su ljekari u Irskoj odbili uraditi abortus izazvala bijes javnosti

Klix.ba
S protesta ispred Parlamentu u Belfastu
S protesta ispred Parlamentu u Belfastu
Nakon što je u javnosti procurila vijest o smrti 31-godišnje Indijke Savite Halappanavar kojoj su liječnici u Irskoj odbili da urade pobačaj u 17. sedmici trudnoće, njen slučaj je izazvao bijes i zgražanje javnosti.

Ljudi širom svijeta suosjećaju s Indijkinom porodicom te osuđuju potez liječnika koji je Savitu poslao u smrt. Svoj bijes iskazuju putem društvenih mreža Facebook i Twitter, a ispred Parlamenta u Belfastu organizirani su protesti na kojem je veliki broj demonstranata pozvao Vladu da pothitno uredi zakon o abortusu.

U Irskoj je abortus dopušten samo ako postoji stvarni rizik po život majke, međutim ne postoje jasne upute za liječnike i medicinsko osoblje, što je u ovom slučaju imalo kobne posljedice.

Savita Halappanavar
Savita Halappanavar
Savita Halappanavar je u nekoliko navrata od ljekara tražila prekid trudnoće zbog nesnosnih bolova, no ljekari u bolnici University Hospital Galway su odbili njen zahtjev uz komentar da je Irska katolička zemlja.

Zbog toga što nisu htjeli mjenjati svoja pravila, 31-godišnja zubarka je danima ležala u agoniji da bi na kraju podlegla od sepse.

Savitin neutješni suprug Praveen Halappanavar kazao je da je to bila njena prva trudnoća te da su već bili odabrali ime za dijete.

U toku je interna istraga o ovom slučaju, a irski premijer Enda Kenny izjavio je kako postoji mogućnost da se otvori i parlamentarna istraga.