Eutanazija kažnjiva zakonom
0

Irski sud odbacio "pravo na smrt" teško bolesnoj Marie Fleming

FENA
Irkinja koja boluje od multiple skleroze i u krajnjem je stadiju te bolesti nije uspjela da na sudu dobije "pravo da umre", nakon što je sud odbacio zahtijev da se njenom dugogodišnjem partneru dozvoli da joj pomogne da okonča život.

Marie Fleming (59), bivša univerzitetska profesorica koja je potpuno paralizovana, prošlog mjeseca je na sudu zatražila da se njenom partneru dozvoli da joj pomogne da umre, ali je Visoki sud u Dublinu taj zahtijev odbio, prenosi Reuters.

Ovo je prvi put da se ovakav slučaj razmatra u sudu u Irskoj, većinskoj katoličkoj zemlji, gdje je za eutanaziju predviđena zatvorska kazna do 14 godina.

Sudija Nicholas Kearns izjavio je kako bi bilo nemoguće da se zakon o eutanaziji prilagođava pojedinačnim slučajevima i da bi to bilo štetno po interes javnosti u cilju zaštite najugroženijih članova društva.

Rezultati nedavno provedene ankete pokazali su da je velika većina zapadnih Evropljana za legalizaciju potpomognutog samoubistva, koje je zakonom dozvoljeno u samo četiri evropske zemlje - Belgiji, Luksemburgu, Holandiji i Švicarskoj.

Potpomognuto samoubistvo dozvoljeno je i u američkim državama Oregonu i Washingtonu.