"Solo terorista sa snažnom voljom"
0

Služba sigurnosti: Nije bilo načina da se Breivik zaustavi

FENA
Anders Breivik
Anders Breivik
Norveška služba sigurnosti PST saopćila je da nije imala načine da otkrije ubilački plan "solo teroriste" Andersa Behringa Breivika da u julu prošle godine izvrši bombaški napad i masakr u Norveškoj.

Načelnik PST-a Roger Berg danas je izrazio žaljenje što domaće obavještajne agencije nisu bile u stanju da spriječe napade u kojima je ubijeno 77 ljudi, ali je rekao da "nije bilo nikakvih nagovještaja da bi tako nešto moglo da se dogodi", prenosi AP.

Berg je napadača Breivika nazvao "solo teroristom sa posebnim pogledom na realnost i snažnom voljom da djeluje". Breivik tvrdi da je savremeni krstaš koji se bori protiv muslimanske kolonizacije Norveške. Istražitelji navode da je u tajnosti sam pripremao napade.

Saopćenje PST je uslijedilo dan nakon što je policija priznala da je mogla brže da reaguje da bi spriječila masakr koji je počinio Breivik.

Breivik je u julu prošle godine aktivirao bombu ispred zgrade vlade u norveškoj prijestonici, usmrtivši osmoro ljudi, a potom je na ostrvu Utoja, obučen kao policajac, pucao i ubio 69 ljudi, uglavnom, tinejdžera, okupljenih u ljetnjem kampu podmlatka vladajuće Laburističke partije.