|

Norveška policija izvinila se zbog Utoye

Norveška policija izvinila se zbog Utoye
0
F
FENA
15.3.2012. u 23:41
9
komentara
0

dijeljenja
Norveška policija izvinila se zbog Utoye
Norveška policija ispričala se u četvrtak zbog svoje spore reakcije tokom pokolja 69 osoba u kampu laburističke mladeži na otoku Utoyi koji je prošlog ljeta počinio radikalni desničar Anders Breivik.
Najteži zločin u Norveškoj od završetka Drugog svjetskog rata šokirao je tu uglavnom mirnu zemlju od 4,8 miliona stanovnika, a rodbina žrtava oštro je kritizirala policiju zbog sporog djelovanja.

Policija je tada tvrdila da je previše policajaca bilo na odmoru, te da nije imala nijedan helikopter na raspolaganju.

"U ime norveške policije ispričavam se jer nismo uspjeli ranije zaustaviti napadača", rekao je direktor policije Oeystein Maeland.

Dodao je da su glavni razlozi za sporu reakciju bili raspad komunikacijskog sustava, te činjenica da se policijsko plovilo napunilo vodom pošto se u njega ukrcalo previše policajaca, javila je Hina.

Specijalnim postrojbama policije iz Osla trebalo je oko sat vremena da dođu do automobilima i brodom do 40 kilometara udaljenog otočića na kojem je počinjen masakr. Breivik se nakon pokolja sam predao policiji.

"Svaka minuta zakašnjenja bila je preduga", rekao je Maeland pošto je predstavio novi plan koji bi trebao ubrzati reakciju policije u izvanrednim situacijama.

"Težak je teret znati da su životi mogli biti spašeni da je napadač ranije zaustavljen", rekao je Maeland.

Anders Behring Breivik (33) priznao je da je u julu 2011. izveo bombaški napad na vladinu zgradu u Oslu i ubio osam ljudi, a zatim je vatrenim oružjem poubijao 69 ljudi na ljetnome kampu mladeži laburističke stranke.

Njegove su mete bili "izdajice" sklone imigrantima, rekao je na uvodnome sudskom saslušanju početkom marta.

Nagađalo se da će se Breiviku suditi zbog zločina protiv čovječnosti, a za to je kao maksimalna predviđena 30-godišnja zatvorska kazna, no pravni stručnjaci kažu kako po norveškome zakonu to podrazumijeva sveopće i sustavne strahote, a ne postupke pojedinaca.

Suđenje Breiviku trebalo bi početi 16. aprila.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...