Regija
0

Norveška vlada upozorena prije Breivikovog napada

FENA
Anders Behring Breivik (Foto: AFP)
Anders Behring Breivik (Foto: AFP)
Norveška vlada primila je telefonsku prijetnju par mjeseci prije nego što je Anders Behring Breivik u odvojenim napadima na sjedište vlade i otok Utoya ubio 77 ljudi, javio je danas norveški javni radio servis NRK.

Prema navodima norveškog radija, čovjek koji se javio telefonom u martu 2011. i mirnim glasom zaprijetio da će ubiti članove podmlatka Laburističke stranke govorio je istim akcentom kao Breivik.

Telefonistica na centrali je zabilježila poruku, ali ona nije prenesena policiji, potvrđeno je u sjedištu norveške vlade.

"Taj poziv nije ocijenjen kao realna prijetnja, već prije kao neodređen i nepovezan razgovor", rekla je AFP-u Margo Vagdal, šefica za komunikacije u centru vladinih službi.

"Policija je alarmirana tek poslije Breivikovih napada kada je u centru zaključeno da je dio onoga što je rečeno možda relevantno za slučaj", rekla je ona.

U sjedištu vlade, međutim, ne znaju da li je osoba koja je prijetila telefonom bila Breivik.

Breivik (32) je 22. jula prvo aktivirao autobombu ispred vlade u Oslu, ubivši osmero ljudi, a zatim je otišao na otok Utoya, oko 40 km od Osla, i prerušen u policajca pucao i ubio još 69 ljudi, većinom tinejdžera koji su tamo bili u političkom ljetnom kampu.

On je istog dana objavio na internetu manifest u kojem je iznio svoje stavove protiv islama i multikulturalizma.

Psihijatri koje je imenovao sud zaključili su da Breivik nije bio priseban i odgovoran za svoje postupke. On se sada nalazi u pritvoru i čeka na suđenje 16. aprila.