Svijet
5

Breivik: Ja sam vrlo simpatična osoba u normalnom vremenu

FENA
Anders Breivik (Foto: Arhiv/AFP)
Anders Breivik (Foto: Arhiv/AFP)
Anders Behring Breivik, kojem se sudi za ubistvo 77 osoba prošle godine u Norveškoj, izjavio je u petak da je on neko ko je "vrlo simpatičan", ali da je morao odagnati svoje emocije od 2006. godine da bi mogao izvesti svoje napade.

"Ja sam neko ko je vrlo simpatičan u normalno vrijeme", objasnio je Breivik petog dana suđenja.

Trebalo je, precizirao je on, odagnati emocije naročito prakticiranjem meditacije i prekinuti društvene odnose 2006. godine kako bih se mogao pripremiti za izvođenje dva napada 22. jula 2011, javio je AFP.

Tog dana, on je otvorio vatru na stotine mladih laburista koji su se okupili u ljetnom kampu na otoku Utoeya i ubio njih 69, uglavnom maloljetnika.

Nešto ranije aktivirao je bombu blizu sjedišta norveške vlade u centru Osla kada je izgubilo život osam ljudi.

Govoreći da je u ratu protiv "elita" koje su dopustile "islamizaciju" Evrope, Breivik je priznao počinjenje djela, ali odbija da prizna krivicu.

On je u petak objasnio kako je bio odlučio da izvede "operaciju-samoubistvo" 22. jula, nakon što je iscrpio "sve miroljubive načine" za "promoviranje nacionalističkog pitanja" koje je uvijek nailazilo na "cenzuru" medija privrženih multikulturalizmu.

Breivik je ponovo osudio evropske medije da sistematski cenzuriraju nacionalističku ideologiju od kraja Drugog svjetskog rata i ocijenio da je škola "polje za indoktrinaciju" koja radi za "kulturni marksizam".

Da bi mogao izvršiti strijeljanje, 33-godišnji desničar je izjavio da je pribjegao "mehanizmu odbrane" i da je "dehumanizirao" svoje žrtve mentalnim treningom tokom više godina.