Suđenje u Norveškoj
10

Breivik: Muslimani su vrlo lojalni, čast im je veoma važna

SRNA
Anders Breivik
Anders Breivik
Anders Breivik (33), koji je prošle godine ubio 77 osoba u Norveškoj, izjavio je da su mu događaji iz djetinjstva oblikovali negativan stav o muslimanima.

Kako prenosi AFP, on je naveo niz takvih incidenata u kojima su žrtve bili ljudi koje je poznavao ili on sam - šamaranja, tuče, krađe i tri slučaja silovanja.

Međutim, djevojke koje je pomenuo kao žrtve napada negirale su njegove izjave.

"Uzevši odvojeno, ove epizode nisu toliko značajne", rekao je Breivik, dodavši da su ipak zajedno oblikovale njegovo mišljenje o muslimanima.

Na pitanje da li je imao pozitivna iskustva sa muslimanima, odgovorio je da jeste.

"Vrlo su lojalni. Čast im je veoma važna - oni su prvi koji će pomoći ukoliko izbije sukob", rekao je Brejvik.

On navodi da je pokušao da promijeni Norvešku demokratskim putem, ali da je 2006. godine, frustriran neuspjehom, počeo da planira prošlogodišnji masakr.

Breivik je 22. jula prošle godine prvo aktivirao bombu ispred zgrade vlade u Oslu, ubivši osam osoba, a zatim je na ostrvu Utoji usmrtio još 69 osoba, uglavnom tinejdžera.

Ako bude proglašen mentalno zdravim, mogao bi se suočiti sa 21 godinom zatvora, ali bi njegova kazna mogla biti beskonačno produžavana ukoliko se procijeni da predstavlja prijetnju za sigurnost. Ako sud procijeni da nije zdrav, mogao bi biti pod psihijatrijskim nadzorom do kraja života.