|

"Slovenija je spremna Irskoj dati jamstva do 250 miliona eura"

"Slovenija je spremna Irskoj dati jamstva do 250 miliona eura"
0
F
FENA
22.11.2010. u 19:11
5
komentara
0

dijeljenja
"Slovenija je spremna Irskoj dati jamstva do 250 miliona eura" Borut Pahor
Slovenija je za paket financijske pomoći, koju je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske unije (EU) zatražila irska vlada, spremna sudjelovati jamstvima od 200 do 250 miliona eura, izjavio je u ponedjeljak predsjednik slovenske vlade Borut Pahor.
"Slovenija pozdravlja molbu irske vlade i spremna je osigurati jamstva u visini 200 do 250 miliona eura", rekao je Pahor na konferenciji za novinare.

Dodao je da za razliku od pomoći Grčkoj to ne bi bio trošak koji bi teretio državni proračun ni kredit, nego da je riječ o jamstvima koja bi došla na naplatu samo u slučaju da Irska ne bi bila sposobna vraćati oko 100 milijardi eura kredita koliko će kako se pretpostavlja biti potrebno za jačanje njezina financijskog sektora i banaka.

Pahor je rekao da je zapravo riječ o solidarnom načinu pomoći u okviru EU-a i eurozone i da se tako podupire zajednička europska valuta euro koju je preuzela i Slovenija.

"U pitanju je potpora stabilnosti euru, a euro je presudan i za našu financijsku stabilnost", rekao je Pahor.

Pahor je dodao da se Slovenija za razliku od nekih drugih država izvlači iz krize i smanjuje državni deficit.

"Prošle sedmice prihvaćeni državni proračun jamči da će Slovenija imati oporavak i da ćemo deficit do 2012. smanjiti na 3,5 posto BDP-a", istaknuo je Pahor.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...