Anketa
0

Dvije trećine Slovenaca nenaklonjeno paketima pomoći Irskoj, Grčkoj i Portugalu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dvije trećine Slovenaca protivi se solidarnoj pomoći državama Europske unije koje su dospjele u financijske teškoće, pokazala je anketa agencije Mediana koju je u ponedjeljak objavio ljubljanski list "Žurnal".

Protiv takve pomoći državama koje dospiju u teškoće zbog proračunskih manjkova ili visokog zaduženja izjasnilo se 67,6 ispitanika, 22,8 odobrava solidarnu pomoć u okviru predviđenih mehanizama, dok ostali o tome nemaju jasno izraženo mišljenje, pokazalo je anketiranje provedeno na reprezentativnom uzorku.

Njima je postavljeno pitanje slažu li se s odobrenom pomoći za Grčku i Irsku i mogućem novom paketu pomoći za Portugal.

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je prošle sedmice da će Slovenija po grubim procjenama dati 200 do 300 miliona eura kreditnih garancija za Irsku u okviru paketa pomoći u kojoj sudjeluju MMF i Europska unija, kako bi na taj način sudjelovala u stabilizaciji eura koji je kao vlastitu valutu prihvatila prije tri godine.

Sloveniji pripada 0,48 posto garancija u takvim paketima pomoći u okviru eurozone, što je njen udio u kapitalu Evropske centralne banke.

Suočen s očekivanim kritikama javnosti kakve su se pokazale i u slučaju pomoći Grčkoj, premijer Pahor prošle je sedmice naglasio da se ne radi o kreditu Irskoj nego bankovnim garancijama koja bi došla na naplatu samo ako Irska ne bi mogla vraćati kredite, što se ne očekuje.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk prošle je sedmice u razgovoru za "Financial Times" rekao da su Slovenci prilikom preuzimanja eura u njemu vidjeli dodatnu finansijsku zaštitu, a ne izvor problema. Premijeru Pahoru predložio je formiranje grupe stručnjaka koja bi pratila stanje u Evropskoj monetarnoj uniji, kako bi na moguće nove krize u eurozoni reagirala pravodobno i "bez improvizacija".