Velika Britanija
0

Skeneri tijela na aerodromima nezakoniti

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Skeneri cijelog tijela postavljeni na dva britanska aerodroma nakon pokušaja atentata u avionu na liniji Amsterdam-Detroit, mogli bi se kositi sa zakonskim propisima o zaštiti ljudskih prava, ocijenila je britanska službena agencija za ljudska prava.

Komisija za jednakost i ljudska prava navelo je u pismu upućeno britanskoj vladi da bi tjelesni skeneri postavljeni početkom februara na aerodromima Heathrow i u Manchesteru mogli kršiti prava na intimu zagarantovanu člankom 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Tjelesni skeneri pružaju vrlo detaljan prikaz koji brojna udruženja smatraju previše indiskretnim.

"Iako shvaćamo da postoji legitiman cilj tog kršenja privatnog života, jako nas brine poštuje li se ili ne tom indiskrecijom zakon", piše predsjednik Komisije Trevor Phillips.

"Politike nacionalne sigurnosti za cilj imaju zaštitu naših života i naših sloboda, a porazno bi bilo da se tom zaštitom unište ostale naše slobode, dodao je on.

Po mišljenju Komisije, tjelesni skeneri - koji bi se u konačnici trebali postaviti u svim britanskim zračnim lukama - mogli bi povrijediti britansku legislaturu protiv diskriminacija. Selekcija bi se mogla raditi u funkciji "vjerskih odora, destinacija, nacionalnosti ili porijekla što bi bilo ilegalno i diskriminirajuće".