Bruxelles
0

EP traži da se ne žuri s uvođenjem tjelesnih skenera

FENA
Članovi Europskog parlamenta traže da Europska unija ne žuri s uvođenjem tjelesnih skenera kako bi se povećala sigurnost u zračnim lukama, što je postalo ponovno aktualno nakon što je na sam Božić prošle godine neuspješno pokušan teroristički napad na letu Amsterdam-Detroit.
  • Želimo da putovanje zrakoplovima bude što sigurnije i što humanije. Ali ljudi koji misle da su tjelesni skeneri rješenje žive u oblacima, rekao je u raspravi o tom pitanju čelnik Odbora za promet Brian Simpson.

  • Tjelesni skeneri samo su jedan od od sigurnosnih alata. Nama treba ravnoteža između sigurnosti i temeljnih prava, dodao je Simpson.

Zastupnici su tražili više informacija o utjecaju tih skenera na zdravlje putnika i osoblja zračnih luka te o njihovoj učinkovitosti i pouzdanosti.

Koordinator EU-a za borbu protiv terorizma Gilles Kerchove rekao je da će uvođenje tjelesnih skenera morati zadovoljiti tri kriterija: zaštitu privatnosti, neškodljivost po ljudsko zdravlje te donošenje pravila o uništavanju snimaka čim se obavi pregled.

Iako zasad europskih propisa u uvođenju skenera još nema na vidiku, pojedine zemlje članice već ih uvode u svoje zračne luke.

Španjolsko predsjedništvo želi postići konsenzus o pitanju tjelesnih skenera na neformalnom sastanku ministara prometa, koji će se održati 12. veljače u La Coruni.

Španjolski ministar Jose Blanco Lopez rekao je pred članovima Odbora za promet da će pitanje tjelesnih skenera biti na dnevnom redu toga sastanka.

  • Nadamo se da ćemo moći usvojiti zaključke o tjelesnim skenerima, jednoglasno, jer u suprotnom to ne služi ničemu jer svaka zemlja može sama za sebe donositi vlastite propise, rekao je Blanco Lopez.

Na uvođenju tjelesnih skenera posebice inzistiraju Amerikanci dok među europskim zemljama još postoje brojne rezerve.