Ministri EU
0

Pokušaj usklađivanja sigurnosnih mjera na aerodromima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministri prometa iz zemalja članica Evropske unije sastali su se u petak u La Corogni, na sjeverozapadu Španije, kako bi pokušali da usklade sigurnosne mjere na aerodromima i razgovaraju o postavljanju skenera za tijelo.

U srijedu je novi evropski povjerenik za promet Estonac Siim Kallas izjavio kako će na skupu ministara govoriti o skenerima. On je do sada izržavao rezerviranost u vezi s njihovom upotrebom tvrdeći da oni nisu "univerzalni lijek" u domenu sigurnosti.

On će u aprilu prezentirati Evropskom parlamentu detaljan izvještaj o toj tehnologiji i njenim posljedicama za privatni život građana. Pod pritskom SAD-a, zemlje EU-a razmišljaju o njihovom postavljanju na aerodromima.

Na skupu ministara unutarnjih poslova održanom u januaru u Toledu evropske vlade su se založile za jačanje sigurnosti na aerodromima, ali su zatražile malo vremena da pripreme javnost za upotrebu te tehnologije.

Velika Britanija i Holandija su već opremile neke aerodorme skenerima kako bi ih testirale, Francuska će ih postaviti u februaru, a Italija u toku prvog tromjesečja. U Njemačkoj bi vlada mogla donijeti odluku o skenerima ovog ljeta.