{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uvođenje skenera na svim aerodromima u EU

F
8.1.2010. u 21:52
0
15
Uvođenje skenera na svim aerodromima u EU
0
Uvođenje skenera na svim aerodromima u EU
Sve zemlje članice Evropske unije treba da počnu koristiti skenere za cijelo tijelo na aerodromima da bi unaprijedile sigurnost, izjavio je koordinator borbe protiv terorizma EU-a Gilles de Kerchove.
"Postoji potreba da EU uskladi uvođenje skenera za cijelo tijelo, jer su najmanje dvije ili četiri članice počele sa njihovim instaliranjem", izjavio je koordinator Kerchove za Reuters.

Velika Britanija, Nizozemska, Francuska i Italija su najavile da će instalirati nove skenere nakon neuspješnog napada na američki avion na letu iz Amsterdama u Detroit 25. decembra.

Ne postoji, međutim, obaveza za sve članice EU-a koriste skenere, a Evropski parlament (EP) suprotstavljao se njihovoj upotrebi zbog mogućih zdravstvenih problema, privatnosti i troškova.

EP je 2008. odbio prijedlog Evropske komisije (EK) da takvi skeneri budu instalirani na aerodromima.

Pritisci za jačanje sigurnosti i oštrije propise na aerodromima povećani su nakon pokušaja Nigerijci Umara Faruka Abdulmutallaba da aktivira eksploziv u američkom zrakoplovu s oko 300 putnika i članova posade.

Novi skeneri, za razliku od standardnih, koriste radiovalove dajući sliku cijelog tijela ispod odjeće i mogu otkriti skriveno oružje ili eksploziv.

Po Kerchoveu, posljednja generacija tih uređaja napravljena je tako da određeni dijelovi tijela mogu biti zamagljeni, osiguravajući time zaštitu privatnosti.

Kerchove je također pozvao EP da završi pregovore sa Sjedinjenim Državama o razmjeni informacija o putnicima da bi se poboljšale procedure provjere, prenio je Reuters.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: