VIDEO
/
Uvođenje skenera koji narušavaju privatnost

S
SRNA
3.1.2010. u 21:00
0
22
Uvođenje skenera koji narušavaju privatnost
0
Uvođenje skenera koji narušavaju privatnost
Kompanija Britanski aerodromi saopštila je danas da će uskoro početi instaliranje skenera cijelog tijela na aerodromu Heathrowu u Londonu, nakon pokušaja terorističkog napada u američkom avionu na letu Amsterdam - Detroit.
"Sada kada je Vlada dala zeleno svjetlo postavićemo skenere cijelog tijela čim se za to steknu uslovi", rekao je portparol BAA Reutersu.

On je dodao da BAA, koja rukovodi sa šest britanskih aerodroma, trenutno razmatra postavljanje skenera cijelog tijela samo na londonskom Hitrou, najprometnijem evropskom aerodromu po broju putnika.

Skeneri na aerodromima, koji su možda i mogli da spriječe Božićni pokušaj da se digne u zrak putnički avion Delta Airlinesa, instalirani su tek na nekoliko aerodroma na svijetu, najviše zbog bojazni da narušavaju uvjete privatnosti, zbog mogućnosti mašine da vidi kroz odjeću.Ova tehnologija je postavljena na najmanje 19 američkih aerodroma, dok je u Evropi broj znatno ograničen.

Nigerijac Umar Farouk Abdulmutallab optužen je za prenošenje znatne količine eksploziva. Greška se desila jer dotični nije prošao kroz skener na amsterdamskom aerodromu. Skener koji pregledava tijelo u cijelosti je mogao da bude od velike pomoći u ovakvom slučaju.

Ova tehnologija je izazvala velika negodovanja zbog narušavanja privatnosti, jer pokazuje konture tijela, do najsitnijih detalja.

“Ove mašine prave virutelno razotkrivanje ljudskog tijela, tako da otkrivaju veličinu i oblik čovječijeg tijela“, rekao je Jay Stanley iz American Civil Liberties Union of Technology, prenosi AP.

Umar je prošao rutinski pregled na aerodromu u Amsterdamu, prije nego se ukrcao, tako da je sakrio eksploziv u donje rublje. S obzirom da ovakvi predmeti ne pokreću detektore za metal, naređeno je da se odmah postave dva tipa skenera koji će omogućiti mnogo bolji pregled.


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: