Svijet
5

Sjeverna Koreja zabranila Južnokorejcima ulaz u industrijsku zonu

Klix.ba
Sjeverna Koreja je radnicima iz Južne Koreje blokirala ulaz u zajedničku industrijsku zonu Kaesong, što može dovesti do eskaliranja već napete situacije.

Radnicima je dozvoljeno da napuste Kaesong kompleks, ali ne i da uđu, potvrdilo je Ujedinjeno ministarstvo Seula.

Ova zona, koja je glavni proizvođač novca Sjeveru, je ključni barometar unutrašnjih korejskih odnosa.

Ovaj potez je napravljen nakon što su Sjedinjene Američke Države izjavile da je retorika Sjeverne Koreje neprihvatljiva.

U zajedničkoj industrijskoj zoni nalazi se više od 100 fabrika, gdje radi više od 50.000 osoba iz Sjeverne Koreje, a nekoliko stotina iz Južne.

Svi radnici su imali garanciju ulaska u kompleks na dnevnoj bazi te su mogli prenoćiti. Više od 850 Južnokorejaca je bilo u Kaesongu kada je zabrana objavljena.

"Vlada Južne Koreje iskreno žali zbog zabrane i apelujemo da bude ukinuta odmah. Naš prioritet je sigurnost naših građana i naša vlada će poduzeti sve potrebne mjere kako bi to ispunila", rekao je glasnogovornik Ujedinjenog ministarstva Kim Hyung.

Ovo nije prvi put da Sjeverna Koreja uvede ovakvu zabranu. Isto se desilo u martu 2009. godine, kada su izvođene vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje.

U posljednjim sedmicama prijetila je napadima na vojne baze SAD-a u Aziji i pograničnim ostrvima Južne Koreje.

U četvrtak je objavljeno kako planiraju pokrenuti reaktor u Yongbyonu, koji je izvor plutonija za program nuklearnog naoružanja.