Svijet
1

Posljednji južnokorejski radnici odlaze iz Sjeverne Koreje

Klix.ba
Južna Koreja će uskoro povući i posljednje radnike iz zajedničke industrijske zone u Sjevernoj Koreji, a Seul je najavio da će pomoći kompanijama na koje se situacija odrazila negativno.

Ukupno 125 Južnokorejaca je napustilo kompleks Kaesong u nedjelju, a preostalih 50 će se povući danas.

Ovaj potez je uslijedio nakon što je Sjeverna Koreja povukla svoje radnike i odbila sve razgovore.

Tenzije između Južne i Sjeverne Koreje su postale izražene nakon što je Pyongyang u februaru izveo treći nuklearni test. Sjevernokorejske vlasti su bijesne zbog UN-ovih sankcija koje su uslijedile nakon testa, kao i zbog zajedničkih vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje, koje će završiti u utorak.

Industrijski kompleks Kaesong je pokrenut 2003. godine kako bi se ojačale veze izmeđuizmeđumeđuimeluimenusmeđu Sjeverne i Južne Koreje, a on se nalazi na sjevernokorejskom tlu. Dom je za 123 južnokorejske kompanije koje upošljavaju sjevernokorejske radnike.

Početkom ovog mjeseca je Sjeverna Koreja spriječila južnokorejske radnike da uđu u zonu te je povukla 53.000 svojih radnika nekoliko dana kasnije. Iako se i ranije događalo da Sjeverna Koreja sprečava ulazak južnokorejskih radnika, oni se nikada do sada nisu povlačili. Preostalih 50 radnika će napustiti Sjevernu Koreju oko 17 sati po lokalnom vremenu. Sjevernokorejci još uvijek nisu izdali dozvolu radnicima za prelazak granice, ali se smatra da ih neće zadržavati. Radici su uplašeni jer smatraju da bi imovina kompanija mogla biti zaplijenjena.

U međuvremenu se Sjeverna Koreja priprema za veliku vježbu zračnih i kopnenih snaga.

Američkom državljaninu će biti suđeno po optužbi da je pokušao zbaciti sjevernokorejsku vladu. Pae Jun-ho, koji je u SAD-u poznat kao Kenneth Bae, uhapšen je prošle godine nakon što je u Sjevernu Koreju ušao kao turist. Datum početka suđenja nije poznati, kao ni vrsta kazne koja mu prijeti. Prema sjevernokorejskom zakonu, za slične prekršaje predviđena je doživotna robija ili smrtna kazna.