Svijet
2

Sjeverna Koreja uspješno testirala novi raketni motor

Klix.ba
Sjeverna Koreja je obavila uspješan test novog raketnog motora pomoću kojeg namjerava lansirati satelite, javljaju državni mediji.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un je naredio naučnicima i inžinjerima da se pripreme za lansiranje satelita što prije, javlja agencija KCNA. Radi se o samo jednom u nizu testova povezanih s lansiranjem projektila.

U međuvremenu su SAD i Kina dogovorile saradnju te će se zajednički pozabaviti petim nuklearnim testom koji je izvršila sjeverna koreja. Podzemni nuklearni test obavljen ranije ovog mjeseca bio je i najuspješniji svih vremena u ovoj zemlji. Sjeverna Koreja redovno objavljuje informacije o napretku nuklearnog i raketnog programa, no, analitičari kažu da je te navode nemoguće potvrditi.

Američki i kineski zvaničnici su započeli razgovore o mogućim sankcijama koje bi UN trebao nametnuti Sjevernoj Koreji kao odgovor na nuklearne testove. Peking se još uvijek nije izjasnio da li će podržati strožije mjere protiv Pyongyanga.

Kina je glavni partner i saveznik Sjevernoj Koreji, ali je i ova zemlja sve manje tolerantna zbog vojnih poteza i agresivne retorike Kima Jong-una. Podrška Kine je ključna kako bi sankcije dale rezultate, no Kinezi smatraju da takvi koraci nisu adekvatan odgovor na situaciju.

Kim Jong-un je lično nadgledao testiranje raketnog motora na području Sohae namijenjenom lansiranju satelita. Tu je Sjeverna Koreja lansirala raketu u februaru, koja je navodno nosila satelit.

Raketni motor će omogućiti Sjevernoj Koreji lansiranje različitih satelita među kojima su i oni za "posmatranje Zemlje na svjetskom nivou".

Pyongyang će navodno uskoro lansirati novu dalekometnu raketu, a konstantno tvrdi da svoj svemirski program razvija isključivo u naučne svrhe, dok SAD, Južna Koreja, pa čak i Kina tvrde da je pravi cilj razvoj interkontinentalnih balističkih projektila.

Vijeće sigurnosti UN-a ne dozvoljava Sjevernoj Koreji da provodi bilo kakve testove nuklearnih i balističkih projektila.