Svijet
7

Sjeverna Koreja ponovo ispalila balističke projektile

Klix.ba
Sjeverna Koreja je ispalila tri balistička projektila u vode na istočnoj obali, saopćili su južnokorejski zvaničnici.

Projektili su ispaljeni iz regije Hwangju, a zasad nema informacija o kojem tipu projektila se radi, niti koliko daleko su odletjeli.

Sjevernoj Koreji je zabranjeno testiranje nuklearnih ili balitičkih projektila i tehnologije, no, ova je zemlja uprkos tome u proteklih nekoliko mjeseci obavila niz testiranja. Prošlo testiranje je obavljeno prije samo dvije sedmice, kada su projektili ispaljeni s podmornice na istočnoj obali i to u vrijeme zajedničkih južnokorejskih i američkih vojnih vježbi koje svake godine naljute Sjevernu Koreju. Tom prilkom je raketa KN-11 letjela 500 km te je pala u Japansko more.

Posljednje testiranje je obavljenu za vrijeme održavanja godišnjeg samita G20, kojem je prvi put domaćin Kina.

Lansiranje projektila s podmornice u augustu smatra se najuspješnijim sjevernokorejskim testiranjem, ali je i test obavljen u junu također bio uspješan.

Tenzije su povećane otkako je Sjeverna Koreja obavila četvrti nuklearni test u januaru. U julu su SAD i Južna Koreja saopćile da će uspostaviti antiraketni sistem kako bi neutralisale prijetnje Sjeverne Koreje, no to je naišlo na protivljenje Pyongyanga i opozicije u Kini.