Svijet
1

Sjeverna Koreja traži izvinjenje od Južne ili će krenuti u osvetu

Klix.ba
Sjeverna Koreja je zaprijetila da će poduzeti osvetničke korake bez prethodne obavijesti, osim ako dobije službeno izvinjenje od Južne Koreje za "neprijateljska djela" i "klevetanje sjevernokorejskog dostojanstva".

U saopćenju Vrhovnog zapovjedništva Korejske narodne armije, u kojem je ovo pisalo, misli se na osvetu zbog toga što su u ponedjeljak deseci konzervativnih grupa u Južnoj Koreji na ulicama palili lutke s likovima vođa Sjeverne Koreje Kima Il-sunga, Kima Jong-ila i Kima Jong-una. Demonstranti su osudili dinastiju Kim i pozvali na razgovore između dviju Koreja te na mirno rješavanje trenutne krize.

"Ukoliko lutkarske vlasti zaista žele dijalog i pregovore, trebali bi se izviniti za svoja neprijateljska djela, velika i mala, te pokazati volju da se sve ovo zaustavi", stoji u saopćenju poslanom iz Sjeverne Koreje. Dodaje se i to da se ovakva situacija dešava u vrijeme kada slave najsvečaniji dan - Dan sunca.

Slavlje koje se spominje u ovom saopćenju odnosi se na rođendan Kima Il-sunga, koji se obilježava kao Dan sunca, jer je za pobornike sjevernokorejskog režima upravo on jedno i jedino sunce, odnosno svjetlo sunca koje obasjava njegov narod. Radi se o trodnevnom prazniku kojim je obilježena 101. godišnjica njegovog rođenja, a počeo je u ponedjeljak.

Pjongjang nije održao vojnu paradu kako se očekivalo, ali su umjesto toga održani koncerti na otvorenom, plesne predstave i sportski događaji.

Na proslavi je viđen i aktuelni vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un tokom sportskih igara sa vojnim poglavarima i njegovim najboljim saradnicima, a pridružili su mu se i njegova tetka Kim Gyung-hee i daidža Jang Sung-taek.