Svijet
0

Južna Koreja: Ultimatum Sjeverne Koreje je za žaljenje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Južna Koreja smatra da je "za žaljenje" ultimatum koji je Pjongjang postavio Seulu u utorak da će ga napasti ako se ne izvini njegovom režimu za neprijateljsko ponašanje.

"Za žaljenje je što Sjeveru smetaju informacije koje se pojavljuju u štampi i što se služi prijetnjama", izjavio je novinarima glasnogovornik ministarstva odbrane, javlja AFP.

"Preduzet ćemo ozbiljan i odlučan odgovor u slučaju orkestriranih provokacija iz ma kojeg razloga", dodao je glasnogovornik Kim Min-Seok.

U ponedjeljak, na 101. godišnjicu rođenja osnivača Sjeverne Koreje i djeda sadašnjeg vođe, četrdesetak demonstranata u Seulu spalilo je slike sjevernokorejskih lidera, osnivača Kim Il-Sunga, njegovog sina Kim Jong-Ila i unuka Kim Jong-Una.

Vrhovni zapovjednik sjevernokorejske vojske, koji je ove akcije nazvao "monstruoznim", upozorio je u utorak da će njegova odmazda početi bez ikakvog upozorenja ako se ovakve kriminalne akcije koje vrijeđaju dostojanstvo vrhovnog zapovjednika Sjeverne Koreje nastave u Seulu".

"Ako Južna Koreja zaista želi dijalog i pregovore "treba da se izvini Sjevernoj Koreji za sve neprijateljske akcije", kazao je on.

Uprkos prijetnjama, analitičari ističu kako izgleda da je Pjongjang odškrinuo vrata dijalogu.