Moćna artiljerija
49

Sjeverna Koreja testirala svoje oružje koje je najveća prijetnja za Seul

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un vodio je vježbu artiljerijskog gađanja Korejske narodne armije, vojne sile te zemlje, izvijestili su u petak državni mediji KCNA.

U vježbi, izvedenoj u četvrtak, sudjelovale su jedinice u blizini granice koje su u dometu "neprijateljske prijestolnice", rekla je KCNA, misleći na južnokorejsku prijestolnicu od gotovo 10 miliona stanovnika i dodala da je "ispunila važne vojne misije za odvraćanje od rata ."

Zajednički načelnik štaba Južne Koreje (JCS) rekao je da je sjevernokorejska vojska probno ispalila granate za višecijevne bacače raketa i samohodne artiljerijske granate prema Žutom moru između 11 sati ujutro i pet popodne u četvrtak.

JCS je rekao da prati vojne aktivnosti Sjevera dok su u toku zajedničke vježbe koje provode južnokorejske i američke vojske. Vježbe, poznate kao vježbe Štit slobode, počele su u ponedjeljak s dvostruko većim brojem vojnika u poređenju s prošlom godinom.

Sjevernokorejska artiljerijska vježba u četvrtak imala je za cilj povećanje borbene spremnosti i stvarne ratne sposobnosti, rekla je KCNA.

Kim je pozvao vojsku da nastavi s pripremama kako bi artiljerijske haubice mogle preuzeti inicijativu nemilosrdnim i brzim udarima u trenutku ulaska u pravi rat.

"Istakao je potrebu osposobljavanja svih artiljeraca cijele vojske u stručnjake za artiljerijski angažman i postavio važne zadaće za zaokruživanje artiljerijskih ratnih priprema", navodi se u izvještaju.

Ministar odbrane Južne Koreje, Shin Won-sik, posjetio je u četvrtak Komandu odbrane glavnog grada i naredio čvrst odgovor ako Sjeverna Koreja napravi provokacije usmjerene na glavni grad.

Ranije ove sedmice, sjevernokorejski državni mediji rekli su da je Kim pregledao terensku obuku trupa u glavnoj bazi vojnih operacija u zapadnoj regiji zemlje.